Trgovina bez povjerenja

Ekspert za Zapadni Balkan Edward Joseph "čestitao" je putem Twittera ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu koji je, prema njegovim riječima, dao "poljubac smrti” inicijativi 'Otvoreni Balkan', za koju je naveo da je ideja bivše američke administracije pod vođstvom Trumpa.

"Baš kao što pohvale idu na račun Putina što je ubrizgao život u NATO, svaka čast Lavrovu što je dao poljubac smrti Otvorenom Balkanu", napisao je američki profesor na Twitteru. 

Joseph je napisao i da je "Otvoreni Balkan" otvoreni poziv za Vučića da iskoristi ekonomsku veličinu za političku prednost, oslobođenu političkih vrijednosti EU".

"Otvoreni Balkan ili srpski svijet kao pijaca za manje susjede Srbije. SAD su, vjerujući da Vučić želi da se priključi EU, prihvatile ideju da je trgovina jednako povjerenju. Ali, ono što se računa jeste karakter režima s kojim trgujete. Pitajte Ukrajinu, jer do 24. februara Rusija je bila glavni trgovinski partner Kijevu. Pitajte Japan, Tajvan i Južnu Koreju da li su kroz trgovinu izgradili povjerenje sa Kinom. Ista priča je i sa Balkanom", napisao je Joseph.

Američki profesor je između ostalog i napisao da je "Srbija glavni trgovinski partner Crnoj Gori, ali je Beograd na posljednjem mjestu u pogledu povjerenja. Nedavna podrška Otvorenom Balkanu od strane crnogorskog premijera pogoršala je podjele u zemlji".