Sezona

Uoči sezone godišnjih odmora, građani Kosova sa kojima smo razgovarali ističu da su najzainteresovaniji za ljetovanje u Turskoj. Talas poskupljenja nije mimoišao ni turističke ponude, pa su cijene aranžmana za 10 do 15 odsto više u poređenju sa proteklom godinom.

Među građanima ima onih koji već znaju gdje će provesti ljetnji odmor, dok  je drugima ljetovanje pod znakom pitanja.

"Planiram da idem na odmor pa gdje budem mogao“.

"Planiram da ljetujem ove godine i najverovatnije biće to Crna Gora“.

"Ako se steknu uslovi planiram da idem za Crnu Goru ili Albaniju".

"Da, idem za Sutomore pošto tamo imamo vikendicu tako da ću tamo. Čula smo da su ove godine skočile cene tako da moraćemo da ponesemo više para“.

"Srazmerno sa materijalnom situacijom i poskupljenjima ove godine ćemo teško izdvojiti novac za odlazak na ljetovanje. To je moje mišljenje i moje porodice i ako se ne poboljša situacija ostaćemo kući najvjerovatnije“.

Iz turističkih agencija poručuju da najveće interesovanje i ove godine vlada za Tursku.

"Što se tiče naše agencije mi radimo samo Tursku, imamo dvije destinacije za Tursku i treća destinacija je Instanbul. Ove godine Antalija i Bodrum su najbolje destinacije. Cijene su otprilike kao prošle godine. Malo zbog rata u Ukrajini bilo je u početku sve neizvjesno klijenti nisu rezervisali ali sada su se stvari sredile. Građani Kosova najviše zbog viznog režima biraju Tursku a i tamo je i za porodice najbolje“, ističe Tarik Ustaibo Vlasnik Turističke agencije u Prištini.

"Kao i uvijek naša agencija i ove godine ima jako dobre ponude kao lider u oblasti turizma, imamo i nove destinacije, Antalija je jedna  od najtraženijih destinacija imamo dva puta nedjeljno redovne letove imamo dosta zahtjeva, trudimo se da  izađemo u susret svim turistima. Što se cijena tiče one su različite i naravno zavise od želje turista i broju dana. ŠSto se novih destinacija tiče imamo putovanje u Egipat, dok je Bodrum redovna destinacija", rekla je Fidane Imeri radnica Turističke agencije u Prištini.

One koji nisu u mogućnosti da otputuju na neku od destinacija u inostranstvu podsjećamo da i na Kosovu ima atraktivnih mjesta za odmor i rekreakciju.