Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova (PDK) Rashit Qalaj je na konferenciji za novinare rekao da je Nacrt zakona o utvrđivanju minimalne zarade koji je danas na dnevnom redu Skupštine, neprihvatljiv za PDK.

Qalaj je zatražio da se minimalna zarada poveća na 350 eura i da se izmeni Nacrt zakona o minimalnoj zaradi.

Demokratska partija Kosova smatra neprihvatljivim izostavljanje iz ovog nacrta zakona nekih veoma osjetljivih kategorija poput slepih i paralizovanih, kojima država uopšte ne pomaže, kao i veterana Oslobodilačke vojske Kosova.

"Demokratska partija Kosova zahtjeva da se danas uopšte ne izglasava ovaj nacrt zakona, da se povuče u Vladi. Zahtjevamo i da se minimalna zarada poveća na 350 eura, jer iznos od 250 eura nije dovoljno ni za osnovne stvari većine kategorija koje će biti uključene u ovu minimalnu zaradu“, rekao je Qalaj.

Prema njegovim riječima, Vlada Kosova je proizvoljno dala prijedlog bez ikakvih konsultacija sa Ekonomsko-socijalnim savjetom, koji po zakonu o radu mora da da prijedlog minimalne zarade na Kosovu.

"Vlada je arogantno predložila da minimalna plata bude 250 eura, ali je isključila mnoge važne kategorije zemlje. Znate da su obećanja aktuelnog premijera Albina Kurtija tokom predizborne kampanje bila da minimalna plata bude 350 eura i sa ovim je svuda vodio kampanju i dobio široku podršku naroda, dok ovim nacrtom zakona predlaže povećanje minimalne zarade na 250 eura, plate koja ni približno ne zadovoljava potrebe građana Kosova. Uzimajući u obzir nedavna dešavanja koja su se desila u zemlji sa enormnim povećanjem cijena, posebno osnovnih proizvoda koji direktno utiču na građane Kosova“, rekao je Qalaj, saopštila je kancelarija za informisanje PDK.