!?

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari izjavila je da nije ministarka rudarstva pa da može da odgovori na pitanje u vezi sa sredstvima radnika "Trepče" u Štednom fondu (Trust), prenosi Ekonomija onlajn.

Ona je tako odgovorila na pitanje zašto rudarima "Trepče" nije isplaćena štednja u Trustu za tri godine.
 
Hajdari je u intervjuu za Ekonomiju onlajn rekla da su mnogi investitori posetili pogone prerađivačke industrije i metala na Kosovu, objašnjavajući da je samo iz Austrije 16 kompanija koje su izrazile interesovanje za ulaganje na Kosovu, a da institucije moraju da učine više u stvaranju uslova za poslovanje.

"Bilo je mnogo poseta investitora iz oblasti prerađivačke industrije, konkretno u metalskoj industriji, postoji veliko interesovanje iz Njemačke. Došlo je i 16 austrijskih kompanija. Oni imaju veće planove da investiraju na Kosovu, ali mi takođe treba da im olakšamo poslovanje, uglavnom kroz zakon o stranim ulaganjima i strateškim ulaganjima i zakon o ekonomskim zonama", rekla je Hajdari.
 
Navela je da se radi na izradi politike u oblasti industrije sa glavnim fokusom na minerale i rudnike. Osim prerade metala, Hajdari je rekla da je važno doprineti energetskoj efikasnosti.

"Vidimo da privatni sektor može mnogo da se doprinese", kaže Hajdari i navodi da treba sagledati kako da se minerali ne podaju kao sirovina i kako da se ne izvoze, već da se na Kosovu transformišu kao finalni proizvod za izvoz.
 
Kako je rekla, u saradnji sa Ministarstvom privrede biće izrađene izmjene zakona koje bi trebalo da daju mogućnost privatnom biznisu da doprinese zelenoj agendi.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online