Član rukovodstva PDK

Član rukovodstva Demokratske partije Kosova Blerand Stavileci kazao je da Vlada Kosova nije kriva za rast cijena na inostranom tržištu, ali je kriva za politiku koju vodu i zbog toga što se ne trudi da pronađe rješenje za krizu, iako je to njena dužnost, prenosi Lajmi.

"Ukidanje PDV-a i akciza na određeni period, koje smo odavno preporučili, samo su neke od radnji koje bi mogle da poprave ovu situaciju", rekao je Stavileci.

On je naglasio da Kurtijeva vlada vodi pogrešnu politiku, usljed čega je Kosovo zabilježilo najveći trgovinski deficit, oko 4,6 milijardi eura i na taj način doprinosi produbljivanju krize građana Kosova.

"Dani i nedjelje prolaze. Ekonomska kriza se produbljuje. Građani su sve siromašniji, a potrošačka korpa se smanjuje. Vlada ćuti i posmatra krizu, bez preduzimanja konkretnih ekonomskih i fiskalnih mjera za ublažavanje krize", istakao je Stavileci.

On je rekao da je, i pored ogromnog povećanja troškova života, uz alarmantne dvocifrene cifre inflacije, i u nedostatku konkretnih radnji i odluka Vlade koje bi ublažile krizu, vlast izgubila smisao za ekonomsku realnost, birajući ćutanje.

"Sve cijene nastavljaju da rastu, a plate se ne pomjeraju. Život je svakim danom sve skuplji. Umjesto socijalnog dijaloga, Vlada je nametnula institucionalno neznanje i to je danas dovelo do najvećeg nezadovoljstva građana i sindikata koji neprestano protestuju u potrazi za osnovnim pravima i rješenjima za prevazilaženje svih ovih kriza. Svakodnevno viđamo nove izvještaje i procjene u vezi sa ekonomijom, koje bi trebalo da razbude vlast", naveo je Savileci.

On je istakao da se na osnovu posljednje dvije publikacije Agencije za statistiku Kosova može vidjeti da je ukupan indeks uvoznih cijena na Kosovu porastao za 5,2 odsto u prvom kvartalu 2022.godine u poređenju sa četvrtim kvartalom 2021. godine.

Prema njegovim riječima, u odnosu na prvi kvartal 2021. godine uvozne cijene su porasle u prosjeku za 21,8 odsto.

"Prometna roba je u 2021. godini imala trgovinski deficit od oko 4 milijarde eura, što ukazuje na veću vrijednost od 39,2 odsto u odnosu na 2020. godinu. Dakle, imamo negativnu evidenciju uvoza od 4,6 milijardi eura. Podaci o prometu robe za uvoz Kosova u 2021. godini su zabilježili godišnji porast od 42 odsto u odnosu na 2020. godinu", rekao je Stavileci.

Prema njegovom mišljenju, Vlada treba što prije da reaguje kako se situacija ne bi dalje degradirala.

"Pošto vizije nema, najmanje što vlada može da uradi jeste da se ugleda na vlade regiona i one evropske koje konkretnim mjerama pritiču u pomoć građanima. Svaka od njih je pripremila pakete pomoći i sprovodi kreativne i smele politike i mjere u suočavanju sa ovom ekonomskom krizom", naglasio je on.

Poručio je da građani zaslužuju rješenja.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net