Osjetljivo pitanje

Shemsi Jashari iz organizacije "Demokratija počinje ovdje” smatra da je nesprovođenje odluke Ustavnog suda o vraćanju zemljšta manastiru Dečani loš presedan, i da može povećati pritisak međunarodne zajednice, prenosi Ekonomija onlajn.

"Imamo odluku Ustavnog suda kojom se daje pravo manastiru Dečani na imovinu koja je već neko vrijeme sporna i nalazimo se pred izvršenjem akta. Institucije, bilo lokalne ili centralne, morale su mnogo ranije da urade domaći zadatak i iznesu argumente i činjenice pred Ustavnim sudom nakon donošenja odluke jer je nepoštovanje odluke Ustavnog suda loš presedan i može uticati čak i na povećanje pritiska međunarodnog faktora. Mi ovdje znamo da pored pravnog aspekta i obaveznog sprovođenja odluke Ustavnog suda. To može da bude podsticaj srpskoj manjini ovde da se integriše u kosovske institucije ili da utre put, konačnom sporazumu", kaže Shemsi Jashari.

Kako je rekao međunarodna zajednica je i ranije bila veoma osjetljiva prema ovdašnjim Srbima i crkvenoj imovini, u ovom slučaju imovini manastira Dečani.

"Snažno sumnjam da ova odluka možda neće biti sprovedena", dodao je Shemsi Jashari.

On podsjeća da je Pokret Samoopredjeljenja prije dolaska na vlast bio glasan, da  zemljište ne treba da se vrati manastiru.

"Po običaju, političari mnogo razmišljaju o podršci naroda, o glasanju koje bi moglo da utiče na budućnost za stvaranje argumenta koji se daje drugim opozicionim subjektima u vezi sa ovom temom. Vidjeli smo jasan stav Samoopredjeljenja, a sa njihovom upravom to neće biti dozvoljeno. Mislim da to otežava sprovođenje ove odluke, iako ne vidim alternativu osim sprovođenja ove odluke uprkos posljedicama koje možemo da imamo", poručio je Shemsi Jashari.

Univerzitetski profesor Fatmir Qollaku kaže za Ekonomiju onlajn da je odluka u suprotnosti sa interesima građana te opštine.

"Riječ je o odluci Ustavnog suda čiji je sadržaj te odluke u suprotnosti sa interesima građana te opštine. Zaista, u ovom vrtlogu ovih odnosa ovo pitanje je više političko i pravno, stoga ja lično dajem više prava građanima nego sudskoj odluci", kaže Qollaku.

On je, između ostalog, naglasio da crkva treba da sasluša zahtjeve građana i interese zajednice koji tu žive veoma dugo.

"Institucije imaju svoj mandat, dijalog je uvijek bolji među strankama, u ovom slučaju Vlada kao stranka i Manastir, ali još bolje bi bilo da prihvate i naprave bar dogovor sa Vladom od zajedničkog interesa, i jedni i drugi. Dakle, na ovaj ili onaj način, crkva treba da osluškuje zahtjeve građana i interese zajednice koji tamo živi veoma dugo", zaključio je Qollaku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online