Traži se izmjena zakona

Demokratska partija Kosova ponovo će pokrenuti inicijativu za izmjenu Zakona o vozilima, koja bi omogućila uvoz vozila starijih od 10 godina, prenosi Reporteri.

Poslanik PDK Mergim Lushtaku kaže da će zajedno sa drugim poslanicima pokrenuti zakonsku inicijativu za izmjenu tog zakona kako bi se građanima, kako je rekao, olakšao uvoz automobila po povoljnijim uslovima.

On je rekao da, nažalost, Pokret Samoopredjeljenje u prošlosti nije podržao tu zakonsku inicijativu za koju navodi da je u interesu i građana i životne sredine.

Lushtaku navodi da ni u jednoj zemlji u Evropi već godinama ne postoji ograničenje uvoza automobila, ali kako kaže njihov najveći fokus je uspostavljanje standarda za motor euro 4.

U PDK kažu da izmjene zakona imaju za cilj i da se reguliše prenos svojine sa jednog na drugog vlasnika vozila u vrijeme kada automobil ima važeću registraciju, kategorizaciju vremena osiguranja automobila, kao što je slučaj sa motociklima, kao i izdavanje registarskih tablica vlasnika sa više vozila.

Protiv uvoza vozila starijih od 10 godina je bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu, koji ističe da ne treba dozvoliti da Kosovo postane deponija metalnog otpada iz Evrope.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri