Angažovati stručnjake

Profesor Mazllum Baraliu izjavio je da bi trebalo angažovati stručnjake da procjene ratnu odštetu na Kosovu, kako bi se to pitanje uvrstilo u najavljenu tužbu protiv Srbije za genocid, ali i da bi u konačni sporazum, koji se očekuje da će proizaći iz dijaloga Kosova i Srbije, trebalo nužno uneti i poglavlje o reparaciji, prenosi Ekonomija onlajn.

"Neke kalkulacije su napravljene ranije kada su počeli razgovori sa Srbijom u Beču, ako se ne varam, ali su te računice sigurno bile netačne jer je negdje rečeno da je, koliko ja znam, navodno 21 milijarda eura štete prouzrokovane od strane Srbije, ali siguran sam da je to mnogo više. Ovaj posao treba shvatiti ozbiljno", rekao je Baraliu.

Prema njegovim riječima, da bi se tražila nadoknada od države Srbije, šteta prvo mora da se dokumentuje.

"Stručnim i naučnim činjenicama mora se dokazati i argumentovati da bi se to onda tražilo. Dakle, bilo bi neophodno sa stručnom i naučnom ozbiljnošću izvršiti sve proračune i u slučaju pripreme već najavljene tužbe za genocid protiv Srbije uračunati materijalnu štetu, više od 1.200 sela na Kosovu je sravnjeno sa zemljom. Neophodno je izračunati ekonomsku štetu, raznu imovinu koju su porodice imale", rekao je Baraliu.

Smatra ipak da bi za to bio neophodan pritisak međunarodne zajednice na Srbiju.

"Ako Srbija želi da poštuje međunarodno pravo, a to je veoma teško, samo uz pritisak međunarodne zajednice i uz insistiranje i uslovljavanje može to da prihvati. Inače, Srbija od Njemačke je i 50 godina poslije Drugog svjetskog rata dobila reparacije. Trebalo bi da ispuni tu obavezu i prema Kosovu, ali to nije uradila. Trebalo bi u konačni sporazum koji se očekuje da će proizaći iz dijaloga Kosova i Srbije nužno uneti i poglavlje o reparacijama", rekao je Baraliu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online