Profesor političkih nauka Dorajet Imeri je rekao da Kosovo može da aplicira za članstvo u EU, ali da je daleko od približavanja toj instituciji i da dijalog sa Srbijom vidi kao priliku da Kosovo bude nekoliko koraka bliže EU, prenosi Ekonomija onlajn.

Podnošenje zahtjeva za status kandidata Imeri smatra pokušajem da Kosovo bude aktivno u spoljnoj politici.

"Vjerovatno ćemo se prijaviti, ali je malo vjerovatno da ćemo biti prihvaćeni", rekao je Imeri i naglasio da Kosovo mora da ispuni razne kriterijume da bi postalo dio Unije.

Prema njegovim riječima, to su samo tehnička pitanja, a glavna su geopolitički standardi jer je pridruživanje EU veoma dug proces koji u početku zahtjeva društvo sa demokratskim vrijednostima, stabilnu ekonomiju, poštovanje zakona i standarde koji se moraju ispuniti.

Naveo je da treba imati da se EU ne širi ne samo ispunjavanjem standarda za članstvo u toj strukturi, već i zbog svoje geopolitike, što je politička volja članica.

"Postojeće članice EU mogu ili ne moraju prihvatiti da Kosovo bude deo ove strukture. Zato sam skeptičan da je Kosovo u ovom trenutku daleko od ovog puta i da će vjerovatno zavisiti od mnogih faktora", rekao je Imeri.

On je naveo da je dijalog sa Srbijom istovremeno i prepreka i prilika da Kosovo bude nekoliko koraka bliže EU, a da bi njegovo zaključivanje u formi koja bi omogućila Kosovu da funkcioniše "kao demokratska, bezbjedna i neprikosnovena država", bila prilika da Kosovo postane dio Unije u ne tako bliskoj budućnosti EU.

Politikolog Arbnor Sadiku smatra da su šanse Kosova za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU minimalne pošto Kosovo ne priznaje pet država članica Unije.

On je dodao da ako nakon prijave Kosovo ne dobije status kandidata, to će biti korak unazad u integracionim procesima.


Arbnor Sadiku/Ekonomia Online

"Kosovo i dalje ima problema sa priznanjem od strane pet država članica EU i bez rešavanja ovog problema šanse Kosova će biti minimalne da dobije status kandidata u okviru međunarodnih organizacija i to je veliki izazov za kosovske institucije. Međutim, prijavu niko ne zaustavlja i u ovoj fazi možemo da se prijavimo, ali ako ne dobijemo status kandidata to će biti korak unazad u procesu integracije i članstva u međunarodnim organizacijama Republike Kosovo", naveo je Sadiku.

Naglasio je da će odnos Kosova u dijalogu sa Srbijom uticati na nastavak daljeg puta u EU.

"Država da bi se pridružila EU mora da ispuni kriterijume iz Kopenhagena i Madrida, inače poznate kao politički, pravni i ekonomski kriterijumi. Dodatni kriterijum je madridski kriterijum za poštovanje manjina koje žive na Kosovu, i to bi trebalo da bude mjerni i progresivni kriterijum za pristupanje Kosova Evropskoj uniji. Moramo imati u vidu da nisu samo ti kriterijumi koji određuju sticanje ovog statusa, odnos Kosova prema dijalogu sa Srbijom uticaće u smislu određivanja i davanja statusa kandidata Kosovu da nastavi svoj dalji put ka EU", rekao je Sadiku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online