... a Srbija je kriva

Univerzitetski profesor i nekadašnji predsjednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani izjavio je da specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak zainteresovan samo za svoju platu, kao i da bi konačan sporazum sa Srbijom mogao da prouzrokuje promjenu Ustava Kosova, prenosi Koha.

"Lajčaku se vidi da nema mandat. Ali, platu ima. Ne dobija minus jer on nije prvi koji ništa nije uradio kao posrednik dijaloga u ime Evrope. Njihove plate rastu, a dešava se kao svojevremeno na Kipru, pošto su bili specijalni izaslanici, da se njima niko ne bavi. A Kosovo postaje atrakcija za visoke evropske zvaničnike“, izjavio je Hasani za KTV.

On je istakao da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ukoliko Kosovo ne bude kreativno u pronalaženju rješenja u dijalogu, samo odugovlačiti taj proces.

"Svako odugovlačenje pretvara Kosovo u problem zamrznutog konflikta i može doći do nasilja, kao što je bilo u prošlosti. Ali Vučić je siguran da ih Zapad gura da to pitanje prolongiraju što duže. Zaista nije kasno. Srpska privreda ne pati zbog stranih investicija, mi patimo od svega, a Srbija je kriva", dodao je bivši predsjednik Ustavnog suda.

Ako Kurtijeva vlada ne želi da zaglavi u dijalogu, kako je naveo, mora da podeli vlast sa opozicijom. On je dodao da bi Kurti, da bi imao legitimitet, trebalo da otvori debatu u kojoj bi bile izložene sve alternative dijalogu.

Naglasio bi da bi konačni sporazum sa Srbijom mogao da dovede do ustavnih promjena.

"Ako je to proizvelo potrebu za ustavnim promjenama u Sjevernoj Makedoniji, odnosno Hrvatskoj i Sloveniji za određena pitanja kada su ušli u EU, zašto se to ne bi desilo i nama", rekao je Hasani.

On je dodao da se oko Srbije sužava krug kada su u pitanju sankcije Rusiji i dodao da Turska i Indija, iako nisu uvele sankcije Rusiji, važni faktori ravnoteže Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore