Premijer Albin Kurti i ministar finansija Hekuran Murati sastali su se juče sa predstavnicima Svjetske banke, koji su izneli jasan stav protiv novog povlačenja sredstava iz Štednog fonda (Trust), prenosi Reporteri.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova iz Svjetske banke očekuju da uskoro u parlamentu bude izglasan sporazum o socijalnoj reformi, jer bi to, po njima, bio pravi odgovor na inflacionu krizu.

Premijer Albin Kurti takođe se izjasnio protiv novog povlačenja sredstava iz Štednog fonda (Trust).

Kurti je rekao da bi, ukoliko Skupština izglasa novo povlačenje sredstava, to bila "propast" štednje građana.

Prema njegovim riječima, ovakva odluka bi donela korist malom djelu građana.

"Od preko 630.000 računa koji su otvoreni, iako je više od polovine neaktivno u Štednom fondu (Trust), njih 92 odsto ima manje od 10.000 eura, dok 80 odsto računa ili njih više od 500.000 imaju u prosjeku samo 1.100 eura na računu", rekao je Kurti.

Inicijativi da se iz Štednog fonda (Trust) povuče 30 odsto ušteđevine se oštro se usprotivio Međunarodni monetarni fond.

Prema MMF, to bi bio ozbiljan udarac stabilnosti penzionog sistema i značajno bi umanjilo realnu vrijednost budućih penzija.

Inicijativu za povlačenje do 30 odsto sredstava iz Štednog fonda (Trust), parlamentu je podnela Demokratska partija Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri