Premijer odgovorio von Cramon

Premijer Albin Kurti kazao je da mu nije poznato da Vlada ima prijedlog o formiranju Zajednice srpskih opština istakavši da Kosovo ima Zajednicu opština i da je ona dovoljan, prenosi Koha.

Kurti je tako odgovorio na izjavu evropske poslanice Viole von Cramon koja je kazala da Vlada Kosova ima prijedlog o formiranju ZSO. On je istakao da Ustav Kosova ne toleriše Zajednicu po etničkoj osnovi.

„Kao premijeru Kosova, nije mi poznat nikakav plan za Zajednicu opština sa srpskom većinom. Ovo pitanje je razmatrano mnogo puta i nemam šta da dodam. Ustav Kosova ne toleriše asocijaciju na etničkoj osnovi. Može postojati Udruženje na razvojnoj, ali ne i na nacionalnoj osnovi. Molim sve građane Kosova, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, niko nema prioritet za ovakvo Udruženje. Svi žele posao, pravdu, obrazovanje i zdravlje. Žele da se bore protiv korupcije", kazao je Kurti.

Nisam dobio poziv od Borella


On je dodao da Vlada Kosova pripada svim građanima i da ona štiti prava svih.

Kurti je istakao da nije dobio novi poziv od Borella za mogući sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Nisam dobio poziv od potpredsjednika Evropske komisija, kada ga budem sigurno ću pozitivno odgovoriti. Borell razmišlja o novom susretu, ali takav poziv nije stigao do mene još uvijek nije stigao", rekao je on.

Kako je kazao, jedino reciprocitetom svi sporazumi koji su postignuti u Briselu, biće sprovedeni.

"Što se tiče registarskih oznaka vozila reciprocitet je jasan, on se već sprovodi, iako imamo naljepnice na državnim simbolima, ali svako drugo rješenje mora da ima princip reciprociteta. Ali to je na potpredsjedniku Vlade, koji je zadužen za evropske integracije, da bude posvećen, konstruktivan i kreativan, a sve to on definitivno jeste. I Lajčak se slaže sa tim, tako da ovo pitanje ne zavisi od kosovske strane", kazao je Kurti.

Izvor: Kosovo online/Koha/Lajmi