Izneti nepotvrđeni podaci

Predsjednica Vjosa Osmani je tokom današnje posjete Peći gde se sastala sa gradonačelnikom Gazmendom Muhaxherijem rekla da na Kosovu nema porasta međuetničkih incidenata, prenosi Lajmi.

Osmani se osvrnula na jučerašnju izjavu šefa Kancelarije EU na Kosovu Tomáša Szunyoga koji je naveo da je u Vučitrnu došlo do pojačanih međuetničkih incidenata u godinama pandemije.

Naglasila je da niko ne bi trebalo da iznosi podatke koji nisu potvrđeni od strane bezbjednosnih službi, a koji narušavaju imidž Kosova.

"Poslije ove izjave gospodina Szunyoga, ponovo sam kontaktirala naše bezbjednosne institucije koje su u stvari potvrdile da nema porasta međuetničkih incidenata. U tom regionu je 2020. godine bio slučaj koji policija nije kvalifikovala kao međunacionalni incident jer to nije imalo nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću ni žrtve ni lica koja su izvršila napad. Ovo su informacije koje dolaze iz bezbjednosnih institucija Kosova od ljudi koji su ceo dan na terenu i koji imaju ustavnu obavezu i mandat da štite naše građane i bave se bezbjednošću. Njihov odgovor je da nema porasta međuetničkih incidenata", rekla je Osmani.

Ona je dodala da je obaveza centralnih i lokalnih institucija da daju sve od sebe da nivou međuetničkih incidenata bude sveden na nulu.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net