Osnovni sud u Prištini

Bivša ministarka za evropske integracije Dhurata Hoxha i još troje optuženih, Ekrem Tahiri, Fitim Mustafa i Gezim Dushi, izjasnili su se na prvom ročištu u Osnovnom sudu u Prištini da nisu krivi po optužbama za korupciju, prenosi Ekonomija onlajn.

Nakon čitanja optužnice, oni su se izjavili da nisu krivi, a sudija Vesel Ismaili rekao je da optuženi u roku od 30 dana mogu da podnesu zahtjev za odbacivanje optužnice i odbacivanje dokaza i najavio sljedeće ročište za 15. jul, prenosi "Zakletva pravde".

Specijalno tužilaštvo Kosovo je u optužnici protiv bivše ministarke Dhurate Hoxhe navelo da je zloupotrebila službeni položaj i iskoristila ugovor ministarstva za promovisanje kampanje na parlamentarnim izborima 6. oktobra 2019. godine, suprotno ugovoru koji je predviđao informisanje građana o procesu vizne liberalizacije i Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Optužnica koja je podignuta 12. maja 2022. godine tereti Dhuratu Hoxhu da je u svojstvu ministra potpisala ugovor o uslugama javnog informisanja za potrebe ministarstva i ekonomskog operatera "PR Solution" i da je time nanela štetu budžeta Kosova u iznosu od 143.447 eura.

Fitim Mustafa je optužen u svojstvu službenika odgovornog za nabavku ministarstva za zloupotrebu službenog položaja, a Gezim Dushi za isto krivično djelo koje je počinio u svojstvu službenika za komunikacije i informisanje u resornom ministarstvu.

Optuženi Ekrem Tahiri se tereti da od avgusta do oktobra 2019. godine u svojstvu suvlasnika i direktora preduzeća "PR Solution", čije je preduzeće sklopilo ugovor sa Ministarstvom, namjerno nije izvršio usluge onako kako je bilo predviđeno ugovorom.

Osnovano se sumnja da je izvršio krivično djelo pomaganje u zloupotrebi službene dužnosti, dok je protiv njega Tužilaštvo obustavilo istragu za krivično djelo prevara.

Specijalno tužilaštvo je zatražilo da se optuženima Dhurati Hoxhi, Gezimu Dushiju i Fitimu Mustafi zabrani obavljanje funkcija u javnoj upravi, a za Tahirija da mu sud naloži nadoknadu štete pričinjene budžetu Kosova.

Inače, Hoxha se tereti za još jednu optužbu za korupciju.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online