Građanima preko potrebano

U intervjuu za RTK, u emisiji "RTK PRIME", predsjednik Demoratske partije Kosova Memli Krasniqi, objasnio je zbog čega on i stranka koju vodi smatraju da je povlačenje sredstava iz Trusta građanima preko potrebano.

Krasniqi je kazao da je povlačenje sredstava iz Trusta inicijativa PDK i njenog poslanika Bekima Haxhiua. On je dodao da je PDK podržao ovu inicijativu jer smatra da je to neophodan odgovor na veliku ekonomsku krizu sa kojom se suočavaju građani, sada nakon pandemije.

„Imamo veliki rast cijena. Naši građani ne mogu da kupe isto kao prije nekoliko mjeseci", kazao Krasniqi.

Lider PDK navodi da su poskupljenja na Kosovu rekordna i veća nego u ostalim zemljama regiona.

„Poskupljenja su porasla i do 200%“, kazao je Krasniqi.

Predsjednik PDK kaže i da postoji povećanje potrošačkih cijena i do 30 odsto, i to samo u posljednje tri godine.

„Vlada nije imala hrabrosti da poveća plate ni u javnom ni u privatnom sektoru. Sada moramo da se nađemo u takvoj situaciji i u nedostatku inicijative Vlade, da nešto uradimo“, kazao je Krasniqi.

„To je razlog što smo poslije mnogo diskusija unapredili nacrt zakona o povlačenju novca iz Trusta, u zavisnosti od iznosa uštede koju građani imaju“, rekao je lider PDK.

Upitan zašto neko ko ima više novca u Trustu, PDK je predložio da povuče manje sredsatva, a ko ima manje, da privuče više, Krasniqi je povezuje sa količinom novca.

Prema njegovim riječima, ako neko ima više novca u Trustu, procenat od 10 odsto je relativno visok koji može da dobije, dok onaj ko ima manje, ako dobije i 10 odsto, ne bi mogao da podigne neku veliku sumu, stoga je odlučeno da se predloži da oni mogu povući do 30 odsto.

Međutim, Vlada je odgovorna za ovu tešku ekonomsku situaciju, koja prema Krasniqiju sada postoji.

„Vlada nije oslobodila porez na osnovne proizvode i druge mjere, već je postupila drugačije".

Izvor: RTK2