Izvjestilac EP za Kosovo

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon izjavila je da Vlada Kosova ima prijedlog za primjenu sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, prenosi Koha.

Von Cramon je ovo rekla u intervjuu za KTV i navela da "nije bilo mudro protivljenje Kosova Zajednici". Takođe je rekla da Vlada Kosova može da iznese svoj prijedlog za Zajednicu, "što bi bilo dobro".

Njemačka poslanica je prilikom intervjua iznela i detalje razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, navevši da je od njega tražila da prekine sa kampanjom otpriznavanja nezavisnosti Kosova.

Njemačka poslanica je i kritikovala Vladu Kosova zbog apliciranja za Savjet Evrope, ali i navela da će preduzeti niz aktivnosti u Francuskoj, kako bi Kosovo dobilo viznu liberalizaciju.

Von Cramon kaže da Kosovu nedostaje volja za dijalog.

„Potrebno je više volje obe strane uključene u dijalog. Ono što sam čula od partnera u Berlinu, Briselu i Vašingtonu je skepticizam Kosova u ovom procesu. Ne znam da li se to radi da bi se udovoljilo građanima zemlje, zbog čega bi mi bilo žao. Zaista želim da vidim da postoji volja za kompromisom i da završimo ovaj proces. Nije dobro da svi projekti budu taoci zbog dijaloga“, dodala je ona.

Izvor: Kosovo onlajn/Koha