Zamjenica predsjednika PDK

Zamjenica predsjednika PDK Vlora Çitaku izjavila je da Vlada Kosova i dalje ćuti iako je prošlo više od mjesec dana otkako su slovenački mediji objavili vest da je ambasador Kosova u Hrvatskoj Martin Berishaj umješan u sumnjivu šemu pranja novca i sumnjive transakcije, prenosi Lajmi.

"Nakon trenutne amnestije za ambasadora od strane predsjednice Vjose Osmanija, premijer Kurti i ministarka spoljnih poslova su i dalje u zaglušujućoj tišini. Bez izjave, bez saopštenja, bez riječi o ovom regionalnom skandalu najvišeg predstavnika Kosova u Hrvatskoj", rekla je Çitaku na konferenciji za novinare.

Ona je navela da mnoga pitanja ostaju bez odgovora, a da je ambasador i dalje na funkciji kao da se ništa nije desilo.

"Želimo da znamo kako je dobio državljanstvo po vanrednoj hitnosti. Da li je Agencija za borbu protiv korupcije Kosova preduzela bilo kakvu akciju? Tužilaštvo je pokrenulo mjere za lažno prijavljivanje imovine od strane ambasadora Berishaja. Da li je neko pokazao gde je otišlo 600.000 eura koje je povukao iz svog neprijavljenog poslovanja", rekla je Çitaku.
 
Bivša ambasadorka Kosova u SAD rekla je da predsjednik i premijer nisu ni tužioci ni sudije, ali da treba da preduzmu institucionalne mjere i opozovu Berishaja sa ambasadorskog mjesta.

"Kako mu je bezbjednosni sertifikat dala Kosovska obavještajna agencija? Ćutanje i političko i institucionalno nečinjenje sa Kosova znači zaštitu. Premijer i predsjednik nisu ni tužioci ni sudije, moraju preduzeti institucionalne mjere i smjesta da ga smjene sa funkcije, otvarajući put institucijama pravde da kažu svoje. Skrivanje i zaštita ovog skandala od naših najviših državnih zvaničnika će potkopati naš put ka EU", navela je Çitaku.

Ona kaže da PDK neće dozvoliti da se ta afera i skandal zaborave i prećutkuju.

"Iskoristićemo sve institucionalne i parlamentarne mehanizme kako bi se osiguralo da se istina otkrije", navela je Çitaku.

Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline