Veliki apsurd

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je cijeli proces protiv bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija u Hagu veliki apsurd i da najviše čudi što je Kosovo dozvolilo da se njegovom predsjedniku sudi za ratne zločine na takav način, prenosi Reporteri.

"Ne vjerujem da bi još neka država dozvolila da se njenom predsjedniku sudi za ratne zločine na takav način“, rekao je Rama.

Rama je nedavno posjetio Thaçija u pritvoru u Hagu, i kako je rekao, njihov razgovor sa Thaçijem je trajao nešto više od dva sata, a na poklon mu je odneo kutiju knjiga vezanih za historiju Albanaca i o Balkanu, prenio je Klan Kosova.

Razgovarali su, istakao je, o svim stvarima - o zdravlju, knjigama...

Na pitanje koji je bio razlog zbog kojeg je posjetio Thaçija u Hagu, Rama je naveo da je u formularu koji je popunio napisao da je razlog posjete to što mu Thaçi "nedostaje" i da je to iskreno napisao.

Pojašnjavajući zašto je rekao da bi Thaçi bio dobar zajednički predsjednik Albanije i Kosova, Rama je rekao da ne poznaje drugog čoveka u svijetu albanske politike koji ima takvog političkog dara da u svakoj situaciji izađe kao pobjednik.

"Ima izuzetnu volju da stigne tamo gdje želi, bio bi odličan predsjednik", rekao je Rama. 

Takođe je naveo da bi socijalisti nesumnjivo predložili Thaçija da bude predsjednik da nije ustavne zabrane.