Viola von Cramon, izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu, rekla je da dijalog Kosova i Srbije neće funkcionisati bez kompromisa. Dijalog neće uspjeti ako bude podnjet samo zahtjev za "trenutno priznanje".

"Ako krenemo u dijalog tako što ćemo reći da ćemo voditi dijalog sa vama, rekavši da ćemo imati dijalog samo sa ovim rezultatom na stolu, onda će biti veoma teško postići dogovor. Tako da vidim da on mora nešto da ponudi svojim građanima ili stanovništvu. Ako imamo samo jedan zahjtev koji kaže ‘Želim priznanje odmah’, onda to neće uspjeti“, rekla je Von Cramon.

Von Cramon je dalje dodala da se za uspjeh u dijalogu mora ići korak po korak sa malim sporazumima.

Komentarišući stavove Kosova da bi sporazum bio povoljan samo uz priznanje u centru, Von Cramon je rekla da obje strane treba da daju nešto.

„Ne želim da ulazim u detalje ovog aktuelnog formata dijaloga. Za mene je važno da prenesem poruku da obe strane moraju nešto da daju i ako jedna strana počne sa ‘na kraju dijaloga postoji samo jedan rezultat koji ja prihvatam’, onda imamo poteškoća. To neće funkcionisati na taj način“, rekla je ona i dodala kao „apsolutno ne“ na pitanje da li dijalog može da funkcioniše bez kompromisa.

Izvjestilac za Kosovo je rekla da je na sastanku koji je imala sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izrazila protivljenje lobiranju protiv nezavisnosti Kosova.

Prema njenim riječima, oni su se "složili da se ne slažu".

"Čak i to može da se desi, u redu je. Mogu da živim s tim. Uostalom, mislim da on ima interes da vidi svoju zemlju u Evropskoj uniji. A i u njegovom je interesu da ima uspješan ishod dijaloga. A za to nam je potrebno rješenje“, rekla je Von Cramon.

Prema njenim riječima, Vučićev govor povodom inauguracije na mjesto predsjednika Srbije, u kome je spomenuo "Kosovo i Metohiju", trebalo je da "inauguracionim govorom zadovolji domaću publiku".

Von Cramon je dodala da šefovi država "tačno znaju kakav kompromis može biti”.

"Kosovo ima interes da se rješavaju različita pitanja: na primejr energetika, druga pitanja, kao što su nestala lica, registarske tablice i drugo. Dakle, stvari koje bi olakšale život građanima na Kosovu iu Srbiji. Ovo je jedan od mojih prioriteta i nadam se da je to u skladu i sa pristupom lidera“, dodala je ona.

Razočarana prijavom Kosova za Savjet Evrope: To će biti uslovljeno


Von Kramon je izrazila veliko razočaranje Kosovom zbog njegove prijave za Savjet Evrope. Ona je rekla da je to pitanje trebalo razmotriti ranije i uraditi više da bi se postiglo prihvatanje. Prema njenim riječima, prihvatanje će biti uslovljeno poštovanjem odluka Ustavnog suda o raznim pitanjima, uključujući i zemljište oko manastira Dečani.

"Naravno (biće uslova). Ako se hvalite vladavinom prava i kažete ‘ovo mi je prioritet’ i ne poštujete jednu od najvažnijih odluka Ustavnog suda, šta mislite, kako će to ocijeniti države članice Saveta Evrope?“, rekla je ona u utorak u emisiji "Interaktiv" KTV-a.

Prema njenim riječima, Vlada Kosova radi tvrdoglavo po pitanju alarmiranja Vlade za pristupanje Evropskoj uniji. To je dovelo u sumnju da li je ovo mudra strategija.

"Znate, možete da radite stvari veoma mudro, a takođe možete da radite stvari tvrdoglavo. I očigledno je da je Vlada Kosova odlučila da stvari radi tvrdoglavo. Da li je ovo mudra strategija? Ne znam. Naravno, podržavamo put Vlade Kosova da postane članica Savjeta Evrope. Ali da li je prijava Savjetu Evrope bila blagovremena? Rekla bih NE“, rekla je Von Cramon.

Nazvavši aplikaciju Savjetu Evrope pogrešnom, Von Cramon je rekla da je nerealno očekivati da ona bude stavljena na dnevni red ove godine. Ona je kazala da sada Srbija ima godinu dana da lobira protiv članstva Kosova.

"Nije mudro. Ne bih to uradila. Isto kao i za EU ​​i NATO. Posljednji put kada sam razgovarala iza zatvorenih vrata rekla sam im, molim vas, nemojte to da radite. Oni su to uradili bez obzira na to šta sam im rekla. Pa, sačekajmo i da vidimo posljedice“, rekla je ona.

Von Cramon je takođe upozorila na poteškoće u procesu prijema.

"Ako ne pregovarate i ne organizujete da imate većinu, ti [glasovi] neće doći sa neba. Ne čekaju Kosovo“, rekla je ona i dodala da nije obaveštena o odluci i da je zbog toga apsolutno razočarana.

"Ne možete to da uradite. Žao mi je. Morate pripremiti teren za takve stvari. Morate otvoriti put za takve stvari. Ne možete samo da ustanete i kažete ‘Zdravo, sljedeće godine, mi smo novi član’. Postoje različiti interesi i mnogo je zemalja koje nisu za Kosovo. Bilo bi lakše kada bismo zajedno lobirali za ovu aplikaciju“, dodala je ona.

"Otvoreni Balkan" opasan


Nazvala je opasnom regionalnu inicijativu "Otvoreni Balkan“.

Ova inicijativa je pokušaj da se uspostavi paralelna struktura za regionalnu saradnju koja nije uključena i nije zasnovana na normama ili standardima Evropske unije.

"Ako ne postoje standardi EU, ali u širem smislu, želite da dovedete i pozovete ove zemlje u Evropsku uniju, onda morate da se pridržavate pravih standarda, morate da se pridržavate vrijednosti. I odgovarajućih stopa prilikom instaliranja novog sistema. Zbog toga sam mnogo više za Berlinski proces“, rekla je ona.

Prema njenim riječima, "Otvoreni Balkan” djeluje kao konkurencija Berlinskom procesu, ali kaže da je potreban novi samit ili nova inicijativa koji proističu iz Berlinskog procesa, koje dokazuju da je ovaj proces vrijedan truda.

Ona je priznala da se slaže sa argumentima Vlade Kosova, koja navodi da je posvećena Berlinskom procesu i da ne podržava otvoreni Balkan koji bi Srbiji dao ekonomsku hegemoniju.

"Ne samo Srbije, već i drugih prestonica, kao što sam rekla, ali naravno ne na ravnopravnom nivou i mislim da je krajnje žalosno ako govorimo o ukupnoj integraciji regiona“, rekla je.