Vlada Kosova

Afganistanci smješteni na Kosovu koji ne ispunjavaju kriterijume za ulazak u SAD biće transportovani u treće zemlje, potvrdila je Vlada Kosova, prenosi Euronews albanian.

"Vlada Sjedinjenih Američkih Država nas je uvjerila da, ukoliko Afganistanci u kampu Lija, ne isupnjavaju kriterijume za ulazak u SAD, Amerika će raditi na pronalasku trećih zemalja koje su spremne da ih prihvate“, navedeno je u saopštenju Vlade Kosova.

Takođe, kako je navedeno, ako bilo koji Afganistanac želi da se dobrovoljno vrati u Afganistan, SAD će pomoći u ispunjavanju takvog zahtjeva.

Prema podacima Vlade Kosova, 600 Afganistanaca je iz Kampa Lija otišlo u Ameriku.

"Ogromna većina Afganistanaca koji su bili smješteni u ovom kampu na Kosovu prošla je sve američke bezbjednosne i verifikacione kriterijume. Naši američki partneri marljivo rade na ispunjavanju svih medicinskih i bezbjednosnih kriterijuma za mali broj koji je ostao ovdje", dodaje se u saopštenju.

Afganistanci koji ispunjavaju uslove za odlazak u SAD nastaviće da napuštaju Kosovo nakon dobijanja potrebnih ljekarskih uvjerenja i neophodne imunizacije.

Samo u posljednja četiri mjeseca, oko 700 Afganistanaca je prebačeno, najviše u SAD i Kanadu, a manje u evropske zemlje.

Izvor: Euronews albanian/Kosovoonline