Država da priskoči u pomoć

Predsjednik Američke privredne komore Kosova Arian Zeka rekao je da je velika greška što se raspravlja o tome da građani raspolažu novcem iz Štednog fonda (Trust) iskoriste tokom krize, jer će na taj način ugroziti dostojanstven život tokom penzije, prenosi Koha.

"Građani ne treba da upravljaju ušteđevinom tokom krize, ali država mora da im priskoči u pomoć. Razumemo njihovu zabrinutost, ali i stav opozicionih poslanika. Troškovi života su porasli, život je postao mnogo skuplji nego što je bio, ali u drugim okolnostima građani treba da primete efekte državne politike, vlade, ali ne da se suočavaju sa trenutnom krizom, narušavajući mogućnost da žive od penzije“, rekao je Zeka.

Prema proračunima, ukoliko Skupština usvoji zakonske izmjene koje omogućavaju povlačenje sredstava iz Štednog fonda (Trust), imovina Fonda bi se smanjila za oko 400 miliona eura.

"Takođe, dio sredstava Fonda koristi se za ulaganja, a povlačenje novca bi smanjila tu mogućnost. Negativni efekti bi bili mnogo veći od kratkoročnih pozitivnih efekata“, rekao je Zeka.

O zakonskim izmjenama koje bi omogućile povlačenje sredstava iz  Štednog fonda (Trust) očekuje se razmatranje u Skupštini sljedeće nedelje.

Inicijator zakona je poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Haxhiu.

Na njegov zahtjev, lica koja imaju štednju manju od 10.000 eura imaju pravo da podignu do 30 odsto ušteđevine. Oni koji imaju od 10.000 do 19.999 eura mogu da povuku do 25 odsto.

Oni koji imaju od 20.000 do 29.999 eura mogu da podignu do 20 odsto novca. Od 30.000 do 39.999 eura mogu povući 15 odsto štednje. A oni koji imaju više od 40.000 eura mogu da podignu i do 10 odsto penzione štednje.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore