Otežana situacija

Marigone Drevinja iz Instituta "Musine Kokollari" rekla je da proizvodnja energije iz uglja ima štetan uticaj na životnu sredinu, kao i da ljudi koji žive blizu elektrana, kao što je što je slučaj sa mještanima Obilića, imaju veće respiratorne probleme i češće oboljevaju od raka, prenosi Koha.

"U selu Obilić postoje porodice koje imaju dve ili tri osobe oboljele od raka, u užoj porodici. Situacija je tako otežana. Postoje novi alati i tehnologije koji se mogu kupiti za domove, gdje su prozori zatvoreni i vazduh u njima se čisti. Barem neće biti konstantno izloženi zagađenju. Takve tehnologije postoje. Nije neuobičajeno da obnovljiva energija bude skupa. Ali kada govorimo o eksternim troškovima, onda to treba drugačije izračunati. Vidjeli smo primjer zaposlenih u KEK, njih 35 je umrlo samo prošle godine. Ti slučajevi se mogu smatrati preranom smrću", kazala je ona.

Drevinja je dodala da je nerealno težiti da Kosovo za deceniju u potpunosti pređe na obnovljive izvore energije.

"Strategija je predviđena za devet godina, od ove do 2031. Ako je cilj da se u ovom periodu od 10 godina troši obnovljiva energija, onda to nije realno. To nisu uradili ni Evropa ni Kosovo. Brza intervencija koju treba izvršiti je ažuriranje nekih tehnologija u mreži, jer se trećina proizvedene energije gubi zbog kvarova u mreži“, rekla je Drevinja.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore