Predstavnici opozicionih stranaka na Kosovu posljednjih dana i nedelja imali su intenzivnije sastanke sa sunarodnicima u dijaspori, piše Telegrafi uz ocjenu da je za upućene u politička dešavanja to poruka da se spremaju za nove parlamentarne izbore.

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku održao je u nedjelju sastanke sa iseljenicima i svojim partijskim strukturama u nekoliko evropskih zemalja, dok je istog dana lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj održao sastanak sa svojim sunarodnicima u Lozani. Prije dvije nedelje, lider Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi boravio je u Aragauu, u Švicarskoj, gdje se sastao sa tamošnjom dijasporom.

Kako se navodi, slično je radio i premijer tokom posjete SAD i Švicarskoj.

Profesor političkih nauka Dritero Arifi rekao je da je tačno da ima elemenata da opozicione stranke, ali i vladajuća partija, lobiraju da prikupe što više glasova i pristalica u dijaspori.

Prema njegovim riječima, to takođe signalizira da može doći do priprema za izbore ili povećanja članstva u dijaspori.

Što se tiče opozicije, Arifi je tvrdi da se sav njihov angažman u dijaspori svodi na smanjenje uticaja tamošnjeg pokreta Samoopredjeljenje, ali je dodao da je to pogrešna politika svih političkih subjekata.

"Svakako da treba regulisati zakon koji olakšava glasanje sunarodnika na Kosovu, kao i rezervisana mjesta u Skupštini Kosova i imenovati zamjenika ministra za dijasporu. Tako da ima mnogo stvari koje se mogu uraditi. Ali, vidi se neka vrsta bjekstva od realnosti. A stranke pokušavaju da ’apsorbuju’ što više glasova iz dijaspore“, rekao je on.

Arifi je dalje dodao da je to pogrešna politika i nagovještava da se prava društvena promjena još nije dogodila.

"Na Kosovu se standard samo pogoršava i to je znak da se ne poštuje i ne razumije potreba građana Kosova", rekao je on.

Politikolog Arifnor Sadiku ima drugačije mišljenje i kaže da je dobra vijest da su političke stranke na Kosovu uvrstile kosovsku dijasporu u svoju agendu, jer ona ima veliku ulogu u razvoju političkog i ekonomskog života na Kosovu.

O mogućnosti da zemlja ponovo izađe na izbore, Sadiku tvrdi da se to ne može lako predvidjeti, ali da kad god se izbori održe, opozicione stranke su rešene da u dijaspori uzmu dio svojih tradicionalnih birača.

"Poznata je uloga dijaspore u pobedi na nacionalnim izborima Samoopredjeljenja na Kosovu", naveo je on

Izvor: Telegrafi.com/Kosovoonline