Predsjednica Kosova

Predsjednica Vjosa Osmani, izjavila je sinoć da zbog dešavanja u Ukrajini danas postoji potreba da se nađe brzo rješenje kako se ne bi ugrozila sigurnost snabdevanja električnom energijom. Ona je na otvaranju skupa o zelenoj agendi u Prizrenu, putem video linka poručila da su Kosovu potrebne investicije u zaštiti životne sredine, prenosi Lajmi.

"Ova godina nas je zatekla u drugačijoj situaciji, a kao rezultat rata u Ukrajini naš kontinent je suočen sa mnogim pitanjima. U situaciji u kojoj su nam potrebna brza rješenja kako ne bismo ugrozili sigurnost snabdjevanja energijom, istovremeno se suočavamo sa obavezom da obezbjedimo da naša današnja rješenja ne ugroze naše ambicije za dekarbonizacijom u budućnosti. Jedini način na koji možemo da uspemo je saradnja, koordinacija i redovna i koordinirana komunikacija", rekla je ona.

Ona je istakla da je Kosovu potrebno više zelene energije i da su mu potrebne investicije u energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine.

"Stvari će biti veoma drugačije u narednih 10 godina. Biće novih tehnologija, novih scenarija i inovativnih koncepata razvoja. Dugujemo sebi da osiguramo da je naše društvo spremno da prihvati ovaj zamah razvoja. Zaista vjerujem u Zelenu agendu i uvjerena sam da će ovo postati realnost jer je Kosovu potrebno više zelene energije, ulaganja u energetsku efikasnost, održivi tretman otpada i smanjenje njihove proizvodnje, ali prije svega Kosovu je potreban čist vazduh", rekla je.

Premijer Albin Kurti takođe se obratio učesnicima skupa i istakao da različite krize poput pandemije i rata u Ukrajini ne bi trebalo da budu prepreka za unapređenje sprovođenja Zelene agende.

"Pandemija Kovid-19 i sada rat u Ukrajini su dokazali koliko je globalni sistem ishrane ranjiv. Ovo stoga zahtjeva hitnu pripremu i akciju kako bi se sprečila nova kriza. Međutim, ove krize ni na koji način ne bi trebalo da nas ometaju u unapređenju implementacije Zelene agende i ispunjavanju ciljeva održivog razvoja. Nama u Vladi je prioritet sprovođenje Zelene agende i ispunjavanje ciljeva održivog razvoja, jer samo na taj način postižemo ekonomski razvoj, povećavamo sigurnost hrane i ekološku održivost", rekao je Kurti.

On je dodao da je Vlada definisala pet različitih stubova za ubrzanje Zelene agende.

"Podržaćemo projekte kroz koje naše opštine činimo ekološki održivim, unapređujemo kvalitet života građana, unapređujemo ekonomske performanse i podstičemo inovacije koje stvaraju novi poslovni sektor i nova radna mjesta. Bezbjednost hrane je sljedeći izazov sa kojim ćemo se suočiti u narednim mjesecima i zbog toga smo intenzivirali rad na izmjenama i dopunama zakonske regulative koja reguliše pitanja bezbjednosti hrane. Višestruko smo povećali subvencije u poljoprivredi kako bismo osnovne potrebe pokrili osnovnim prehrambenim proizvodima i postepeno izašli iz ciklusa zavisnosti od uvoza ovih proizvoda", rekao je Kurti.

Ministarka ekonomije Artane Rizvanolli rekla je da se energetski sektor suočio sa izazovima, zbog čega bi postojeći kapaciteti trebalo da budu sigurniji.

"Energetska strategija po prvi put postavlja ambiciozne ciljeve u pravcu dekarbonizacije sektora, postavlja ambiciozan cilj energetske efikasnosti, pokrivajući 35 odsto potrošnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i smanjenjem emisije gasova staklene bašte za najmanje 32 odsto u odnosu na 2019. godine", rekla je Rizvanolli.

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Tomas Suniog rekao je da je Kosovo napredovalo povećanjem ulaganja u obnovljive resurse i efikasnosti.

"Nažalost, ove godine Evropa je morala da se suoči sa još jednim šokom. Ruska agresija sa ratom u Ukrajini promjenila je geopolitičku i ekonomsku scenu i izazvala velike ljudske patnje. Da bi ublažile ovu tešku situaciju, vlade nude efikasna politička rješenja, ali takođe moraju da preduzmu korak da bi pripremile privrede za budućnost, kako bi napravile održiviju i zeleniju tranziciju", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi