Građani ćute!

Prosječna kreditna stopa na Kosovu je oko 6%, ali banke su pronašle drugi način da povećaju profit.

Sve banke, bez razlike, podigle su gotovo sve cijene usluga, u vrijeme kada se građani suočavaju s teškom ekonomskom situacijom zbog posljedica rata u Ukrajini.

Uprkos brojnim nezadovoljstvima građana, malo njih je izrazilo spremnost žaliti se instituciji koja nadzire ovaj sektor.

Od januara do kraja maja samo 12 građana podnijelo je pritužbu na poskupljenje usluga.

Glasnogovornik Centralne banke Kosova (CBK) Kushtrim Ahmeti rekao je za Shqip.com da su banke na temelju Zakona o obvezama dužne unaprijed obavijestiti klijente o svim promjenama, uključujući i pitanje iznosa održavanja računa.

No puna sloboda za poslovne banke neće dugo trajati, jer CBK radi na novom Nacrtu zakona o platnim uslugama.

Ovaj dokument uključit će i Direktivu o platnim uslugama (PSD2) i Direktivu o institucijama za elektronski novac, dok se ovim nacrtom zakona planira transponirati EU direktiva "O računu za plaćanje".

„Ova direktiva, osim daljnjeg promicanja transparentnosti i konkurencije kroz uspostavu standardiziranih postupaka za prijenos/razmjenu računa klijenta s jedne banke na drugu, očekuje se da će promovirati financijsku uključenost stanovništva kroz uvođenje računa s osnovnim karakteristikama. Ova vrsta računa može uzrokovati minimalne troškove za osobe koje trenutno nemaju pristup bankovnim računima. Preliminarno su poduzete mjere, razgovori s bankarskim sektorom u pogledu finansijske uključenosti i bankarskih proizvoda koje oni nude. Informacije dobijene iz ovih rasprava mogu pomoći CBK-u u izradi nacrta zakona o transponiranju ovih direktiva EU, ali i u uspostavljanju komisija za instrumente i usluge, koje će biti povezane s tim 'osnovnim računima'", rekao je dalje za Shqip. com, glasnogovornik CBK-a Kushtrim Ahmeti.

Članica Komisija za budžet, rad i transfere iz redova pokreta Samoopredjeljenje Jeta Statovci rekla je da će promjena biti u tačkama koje imaju stagnaciju i probleme.

“Formirana je radna grupa za nadzor zakona, odnosno od strane Komisije za budžet, koja će nadzirati Zakon o CBK. Prvo ćemo pratiti gdje je došlo do zastoja, gdje je problem, a zatim će se identificirati potencijalne tačke kod kojih će doći do promjena”, rekla je ona za Shqip.com.

Dok je ekonomist Mustafë Kadrijaj za Shqip.com rekao da je ova odluka o izmjeni nacrta zakona vrlo dobrodošla.

Kazao je da banke o tom povećanju trebaju unaprijed obavijestiti klijenta i da on ima izbora.

“Banke su trebale upozoriti klijenta. Odluka CBK-a je dobrodošla, jer poslovne banke moraju navesti razlog za povećanje cijene usluge."

Kazao je kako se ovim postupkom život građana dodatno otežava, a po njemu je "udobnost" i nedjelovanje Vlade zabrinjavajuća.

"U ovom slučaju najviše zabrinjava udobnost Vlade koja ekonomsku situaciju tretira kao nešto normalno", dodao je Kadrijaj.

Inače neke od banaka na Kosovu imaju ove cijene za klijente.

Prema objavljenim podacima, NLB banka za održavanje mjesečnog računa za klijente zaustavlja 2 eura, dok se podizanje s šaltera do 4,99 primjenjuje bez provizije, dok se za ostale brojke uzima se do 3 eura.

Raiffeisen banka ima mjesečnu naknadu za klijente od 1,5 eura, dok je podizanje na šalteru 2,50 eura. Ova banka za podizanje s bankomata skida sa računa klijenta 0,50 eura do 1000 eura podignutog iznosa, dok za preko 1000 eura koristi naknadu od 1 euro.

Ništa bolja nije ni Nacionalna komercijalna banka (BKT), koja ima mjesečnu naknadu od 2 eura, kao i za isplatu na šalteru.

Dok TEB banka ima mjesečnu naknadu od 1,50 eura, dok je naknada za E-banking 0,50 eura.

Godišnje održavanje kod ove banke je 20 eura.

Pro Credit Bank ima mjesečno održavanje odgođene debitne kartice 5 eura, dok je podizanje s bankomata ove banke 2 posto iznosa.

Ekonomska banka mjesečno održavanje računa naplaćuje 0,99 eura, dok za podizanje do 10 eura sa bankomatima skida 0,20 eura, dok za iznad ovog iznosa skida 2,50 eura.

Dok Banka za poslovanje mjesečno održavanje računa naplaćuje 0,99, dok za podizanje iznosa iznad 10 eura na šalteru 1,50. Kao i za podizanje putem bankomata skida 0,10 centi.