Nisu prošli verifikaciju

Pojedinim izbjeglicama iz Afganistancima privremeno smještenim na Kosovu zabranjen je ulazak u Sjedinjene Države, jer nisu prošli proces verifikacije, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa zvaničnik američkog State department.

"Većini afganistanskih putnika dozvoljeno da uđu u Sjedinjene Države, kroz naš proces verifikacije, uključujući većinu Afganistanaca na Kosovu. Mali broj pojedinaca koji nisu prošli proces, služi kao primjer da sistem radi ispravno. Bezbjednost američkog naroda je najviši prioritet odjeljenja", rekao je zvaničnik State departmenta.

Zvaničnik nije želeo da govori o pojedinačnim slučajevima, ali je dodao da dok god sistem verifikacije bude radio "postojaće i pojedinci koji na kraju neće moći da se presele u SAD".

Govoreći o tome šta će se desiti sa Afganistancima kojima je zabranjen ulazak u SAD, zvaničnik State departmenta rekao je da će im, ukoliko ne prođu proces verifikacije u roku od 365 dana, biti omogućeno preseljenje u treću zemlju. On je takođe rekao da će Vašington pomoći da Afganistancima vrate u svoju zemlju, ako to odluče.

Nakon što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu u avgustu prošle godine, SAD su povukle Afganistance koji su radili za Vašington i savezničke države.

Kosovo je obećalo da će prihvatiti do 2.000 afganistanskih državljana, dok se ne okonča pravni postupak repatrijacije u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama.

Više od 1.300 Afganistanaca je smješteno na Kosovu od avgusta 2021. godine, kada je potpisan sporazum između Kosova i Sjedinjenih Država za njihov smještaj, koji traje godinu dana.

Navodi se da su Afganistanci stacionirani na Kosovu uglavnom bili saradnici SAD i NATO, od 2001. do 2021. godine.

Prema riječima zvaničnika State departmenta do sada je blizu 600 Afganistanaca napustilo američki vojni kamp Bondstil.

Izvor: Kosovo Online/RSE