Najčešće ilegalnom oružjem

Tokom prva četiri mjeseca 2022. godine na Kosovu se dogodilo 25 ubistava, što je drastično povećanje u odnosu na prošlu godinu kada se ukupno odigralo 27 ubistava, prenosi Reporteri.

Uzrok ovog problema je, kako se navodi, veliki broj ilegalnog oružja, za koje se navodi da ih ima više od 250.000. Policija Kosova je 2021. godine zaplenila 1.280 komada nelegalnog oružja i 42.031 komada municije.

Prema riječima stručnjaka za bezbednost Nuredina Ibishija, ova ubistva se najčešće odigravaju ilegalnim oružjem.

Ibishi je istakao da je broj ubistava promjenjiv, ali da veliki broj ilegalnog oružja među građanima i dalje zabrinjava.

"Imamo slučajeve brutalnih ubistava i uobičajenih, a trend je promenjiv. Zabrinjava veliki broj ilegalnog oružja među građanima“, rekao je Ibishi.

Što se tiče nelegalnog oružja, u pisanom odgovoru policije, oni su rekli da kontinuirano preduzimaju konkretne radnje na sprečavanju nelegalnih aktivnosti.

"Policija je dosljedno preduzimala konkretne radnje na sprečavanju nezakonitih radnji, bilo kroz policijske operacije za oduzimanje nelegalnog oružja ili kroz različite kampanje za podizanje svijesti o svim nezakonitim aktivnostima koje mogu direktno ili indirektno uticati na opštu bezbjednost", navode iz policije.

Što se ovog pitanja tiče, Ibishi kaže da je akcija legalizacije naoružanja nije ispunila očekivanja jer nisu izvršene odgovarajuće pripreme. On je pomenuo i posljednji slučaj ubistva u Uroševcu, koje je takođe izvršeno, kako smatra, ilegalnim oružjem.

"Kada govorimo o nelegalnom oružju, akcija ozakonjenja se sprovodi oko tri godine i to zaista nije dalo očekivane rezultate, jer nisu izvršene neophodne pripreme. Vojno oružje i druga eksplozivna sredstva se oduzimaju. Potrebni su i drugi načini da se smanji veliki broj ilegalnog oružja, jer se obično ovim oružjem vrše ubistva na Kosovu, kao i posljednji slučaj u petak u Uroševcu“, rekao je on.

Međutim, pojedini građani Kosova smatraju da bi kazne za posjedovanje nelegalnog oružja trebalo da budu oštrije, da institucije moraju hitnio da preduzmu mjere i da društvo mora da bude svijesno ovog problema.

Takođe, organi bezbjednosti bi trebalo da povećaju broj kontrole ilegalnog oružja, posebno među mladima, ali ima i onih koji smatraju da je razlog vezan za lošu ekonomsku situaciju na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri