Član Predsjedništva PDK

Član Predsjedništva Demokratske partije Kosova (PDK) Blerand Stavileci rekao je danas da su povećanje plata i povlačenje 30 odsto ušteđevine iz Trusta rješenje da se zaustavi osiromašenje građana.

On je na konferenciju za novinare rekao da se građani Kosova već dvije godine suočavaju sa uzastopnim krizama i teškoćama.

„Dali smo mnogo preporuka, i za zakon o platama, i za minimalnu zaradu, i za štedni fond. Moraju se desiti što je prije moguće. Povećanje plate, povećanje minimalne plate preko 300 eura i povlačenje iz Trusta“, rekao je Stavileci.

Prema Stavilecijevim riječima, vladi nedostaje akcija: „Ova vlada, umjesto da bude prva koja bi dala smjernice za rješenje, ispustila je da bi produbila krizu. Vlasti nedostaje akcija i njena neposlušnost raste. Neznanje i neposlušnost podstiču bahatost, neznanje i diskriminaciju građana i njihovih porodica."

"Ova umanjena porodična korpa – da bi se ponovo napunila kao nekada, mora imati pažnju vlade i ispunjenje akcija vlade, za šta ona mora da ima viziju i hrabrost“, rekao je član Predsjedništva PDK.

„Vladanje se ne vrši propuštanjem i apstinencijom. Krize se ne rešavaju njihovim ignorisanjem i produbljivanjem. Porodicama se ne pomaže tako što se osiromaše. Kosovskim porodicama, danas više nego ikada, hitno je potrebna pomoć“, rekao je on.

Stavileci je na kraju rekao da će nakon pobjede 450 hiljada domaćinstava protiv nepravednog, nerazumnog i nezakonitog povećanja struje, nastaviti sa radom na pronalaženju izlaza „da bi se vratila kupovna moć domaćinstava i da se ne dozvoli dalje siromašenje, pošto za Vladu još nije kasno”.

Tako će 25. maja, bez preporuke Komisije za budžet, rad i transfere, predlog za povlačenje sredstava iz Trusta ići će na razmatranje u Skupštinu Kosova.

Nakon rasprave od strane poslanika, ovaj Nacrt zakona nije dobio dovoljno glasova da ga usvoji ova komisija. Opozicija je podržala nacrt zakona, dok vladajuće stranke nisu. Povlačenje sredstava iz Trusta bila je ideja poslanika PDK, Bekima Haxhiua.

Izvor: Kallxo/Kossev