Ministar finansija

Ministar finansija Hekuran Murati saglasio se sa projekcijama Svjetske banke u vezi ekonomskog rasta na Kosovu i istakao da su građani navikli da se suočavaju sa krizama. To je, ističe on olakšavajuća okolnost u nepovoljnoj ekonomskoj situaciji, prenosi Gazeta express.

Murati je rekao da su prognoze Vlade Kosova za realni privredni rast od 5,7 odsto dok su prognoze međunarodnih organizacija uvijek konzervativnije.

"Naše prognoze i projekcije koje imamo predviđaju realni privredni rast od 5,7 odsto. Mi smo od sredine godine kada smo radili reviziju budžeta govorili da povećanje dostiže dvocifrenu cifru i na kraju godine se tako ispostavilo. Normalno je da su modeli međunarodnih organizacija sve konzervativniji i uzimaju kako kažu opšte pokazatelje. Mi ovdje inače znamo, pošto živimo ovdje, koliko su građani otporni na krize, navikli smo na to više od drugih", rekao je Murati.

Kao rezultat rata u Ukrajini, međunarodne organizacije su prognozirale usporavanje privrednog rasta za većinu zemalja u svijetu, uključujući i Kosovo. U posljednjem izvještaju Svjetska banka predviđa da će ekonomski rast na Kosovu za ovu godinu biti samo 3,9 odsto.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express