Podrška Berlinskom procesu

Iako se očekuje da će Crna Gora promjeniti stav o inicijativi "Otvoreni Balkan", nakon izjave premijera Dritana Abazovića da će prisustvovati Ohridskom sastanku, na Kosovu nema promjene stava prema ovoj inicijativi, prenosi Koha.

Vladajuća stranka Pokret Samoopredjeljenje ostaje nepokolebljivo protiv "Otvorenog Balkana", a sa tim stavom su saglasni i u Demokratskoj partiji Kosova i u civilnom društvu.

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Arber Rexhaj, izjavio je za Kosovo press da "Otvoreni Balkan" ne pomaže Kosovu u ekonomskom ili bezbjednosnom smislu, već jača Srbiju. Prema mišljenju Rexhaja, regionalna saradnja zemalja Zapadnog Balkana treba da se odvija u okviru Berlinskog procesa.

„Mi smo protiv (Otvorenog Balkana) i podržavamo Berlinski proces. Kosovo namjerava u budućnosti da se pridruži Evropskoj uniji“, rekao je on.

Zamjenica predsjednika Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku ističe da se "Otvoreni Balkan" ne razlikuje mnogo od Berlinskog procesa.

„U suštini, nema velike razlike između Berlinskog procesa i "Otvorenog Balkana". Osnovna razlika je u tome što u Berlinskom procesu imamo evropske garancije i direktno učešće, a Brisel diktira tempo dogovora. Međutim, moramo biti jasni da problem između Kosova i Srbije nisu ekonomske, već političke prirode. Imamo mnogo regionalnih inicijativa i mnoge od njih se dupliraju“, rekla je Çitaku.

Arberesha Loxha iz Grupe za pravne i političke studije smatra da Kosovo ne treba da se pridruži "Otvorenom Balkanu".

„Svaka inicijativa, uključujući i Otvoreni Balkan, koja je postavljena kao tendencija da zamjeni napredak Kosova u integraciji u Evropsku uniju i da se zaobiđe Berlinski proces, ne ide u prilog Kosovu i bilo bi štetno ako postanemo dio toga. Smatramo da već imamo mehanizme za unapređenje regionalne saradnje. Radi se o tome da su sve zemlje Zapadnog Balkana već potpisnice SSP-a i da moraju da se pridržavaju standarda i specifičnosti garantovanih ovim sporazumom. S druge strane, imamo CEFTA sporazum, ali ga neke zemlje u odnosu prema Kosovu ne poštuju. Sve zemlje Zapadnog Balkana, ako se pridržavaju CEFTA sporazuma i unaprede SSP, nema potrebe da imaju sporazume ili zamjene sa drugim idejama kao što je 'Otvoreni Balkan'“, rekla je ona.

Naredni sastanak regionalnih lidera "Otvorenog Balkana" biće održan početkom juna u Ohridu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore