Operacija repatrijacije

Iz Sirije je vraćeno još 13 osoba, četiri žene i devetero djece starosti od od šest do 16 godina, koji su stigli na aerodrom „Adem Jashari“ u Prištini, prenosi Klan Kosova.

To je, kako se navodi, četvrta po redu operacija repatrijacije Albanaca koji su se nalazili u kampovima u Siriji

Njih je dočekao ministar unutrašnjih poslova Albanije Bledi Quqi zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Kosova Xhelalom Sveçlom.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelalom Sveçlom saopštio je da je među osobama koje su danas stigle i dvoje sa Kosova.

Operacija repatrijacije albanskih državljana iz bivših konfliktnih zona u Siriji i Iraku sprovedena je u okviru bilateralne albansko-kosovske saradnje i uz podršku američkih partnera kroz koordinaciju sa njihovim diplomatskim štabovima u Prištini i Tirani.

„Ovo je četvrta operacija koju sprovodimo. Ukupno je 43 žene i djece koji će biti sa svojim porodicama. Zahvaljujem našim strateškim partnerima koji su nam omogućili ovu operaciju, Sjedinjenim Američkim Državama, sa kojima smo savršeno organizovali svaki detalj ove operacije. Želim da uvjerim sve Albance da ostajemo odlučni da iz ovih kampova vratimo svakog Albanca koji je tamo ostao, svako dijete i svaku ženu“, rekao je ministar Quqi.

On je naveo i da se posao ovdje ne završava, jer ima mnogo posla na rehabilitaciji povratnika.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova