Pohvale i kritike

Dok Evropska unija očekuje brzi nastavak dijaloga između Kosova i Srbije, a građani Kosova izlazak iz ekonomske krize, premijer Albin Kurti već nekoliko nedjelja nije bio na Kosovu. Prije puta Davos više od dvije nedjelje je boravio u Sjedinjenim Američkim Državama.

Albin Kurti je preko društvenih mreža poručio da je posjeta Sjedinjem Američkim Državama veoma plodonosna i da je njen glavni cilj bio privlačenje investitora. To je potvrđeno i iz njegovog kabineta.

"Premijer Kurti je prvi premijer, koji ulaže ozbiljne napore da izgradi mostove saradnje sa privatnim sektorom u Sjedinjenim Američkim Državama", naveo je zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi.

Kritike iz opozicije


Za opoziciju i medije na albanskom, samo sastanci sa desetak predstavnika američkih kompanija i nekoliko kongresmena, kao i sa albanskom dijasporom i umetnicima, poraz je spoljne politike Kosova.

"Kurtijeva osamnaestodnevna šetnja u SAD, u vrijeme globalnih i evropskih bezbjednosnih izazova i u vrijeme ekonomske krize u zemlji, umanjuje težinu institucionalnih posjeta koje je Kosovo uvijek imalo. Nije svaki sastanak u prošlosti u Americi dao rezultate, ali ova vlada nije uspjela da obezbjedi čak ni same sastanke”, rekao je Shqipe Mjekiqi iz Demokratskog saveza Kosova.  

Novinar Idro Seferi smatra da je Kurtijeva posjeta SAD "više kao neka privatna posjeta".

"Jako je neuobičajeno da bilo koji državnik, od vremena Tita, pa na ovamo, bude par nedjelja negdje, jer to u novijoj političkoj eri, nije uobičajeno. Posjeta nije imala neke značajne korake promjene, da je primljen od nekih važnih zvaničnika Amerike i samim tim se podigla velika polemika zašto se ta posjeta dogodila i šta ta posjeta donosi", ističe Seferi.

Da li je Amerika poslala određeni signal Kurtiju?


Najvažnija američka politička ličnost sa kojom se Kurti sastao, kako je sam objavio na Facebook profilu, je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jack Saliven, što za pojedine poznavaoce političkih prilika predstavlja loš signal sadašnjoj vladi.

"Američka politika prema Kurtiju još uvijek ima, da tako kažemo, tvrdu liniju protivljenja zbog činjenice da Kurti zapravo ne želi da učestvuje u pregovorima između Kosova i Srbije", kaže Igor Marković iz NVO "Aktiv".

"On nije persona non grata za Ameriku, ali očigledno ili nije koordinisao dobro tu posjetu ili nije znao šta želi sa tom posjetom ili nije znao kako doći do nečega zbog čega je on tamo otišao”, dodao je Seferi.

U isto vrijeme, u trodnevnoj posjeti Americi je bio i bivši premijer Ramush Haradinaj, koji je objavio fotografiju sa Bidenovim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

"To može biti na neki način indirektni signal da, em što Kurti nema podršku State departmenta, ali sa druge strane, možda se traži neka vrsta alternative", kaže Igor Marković.

Oglasio se i sam Kurti koji je odgovorio na kritike povodom dužine boravka u SAD rekavši da je blagovremeno upozorio da će duže boraviti u toj zemlji. Reagovao je i na opaske da ga nije primio nijedan visoki zvaničnik SAD. Kurti je, kako prenosi Reporteri, naveo da je bio u Bijeloj kući da se sastane sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Jackom Salivenom za kojeg je ocjenio da je veoma obavješten sagovornik, kao i da je taj sastanak bio posebno značajan.

Koji su rezultati Kurtijeve posjete Americi?


Za dio analitičara, ipak još je rano prognozirati rezultate Kurtijeve posjete Americi.

"Oni imaju uvid u situaciju u regionu što se bezbjednosti tiče, ali ako počnu da dolaze investicije iz Sjedinjenih Američkih Država na Kosovo, onda znači da je posjeta bila uspješna. Ako se to ne osjeti u narednih šest mjeseci ili godinu dana i nema tih američkih para koje bi došle kao infuzija u kosovskoj ekonomiji, onda se tek tada posjeta može smatrati propalom ili neuspješnom", smatra glavni urednik ATV Leart Hoxha.  

Po Hoxhinom mišljenju, to što u SAD-u nije bilo razgovora o odnosima Kosova i Srbije, barem javnih, znači da konačni sporazum nije ni blizu. Međutim a je reazgovora o tome bilo, rekao je Kurti po povratku, dodajući da je on naglasio da bi dijalog trebalo da se završi međusobnim priznanjem, preneli su mediji.

Izvor: Kosovoonline