Ambasador Njemačke na Kosovu

Ambasador Njemačke na Kosovu Jörn Rohde rekao je da predsjednica Vjosa Osmani ne bi trebalo da koristi kao izgovor "most na Ibru koji je blokiran iz političkih razloga za neodlazak na sjever", a kako je naveo Srba ima i u Gračanici, a Osmani ih nije nikada tamo posjetila, prenosi Klan Kosova.

"Ima i Albanaca koji svakodnevno prelaze most. Ima i Srba van Mitrovice, u Gračanici. Da li je predsjednica bila tamo? Dakle, ovo nije razlog, u Gračanici nema mosta“, rekao je Rohde.

Dodao je da situacija ne treba da bude napeta, navodeći da od političara zavisi da li žele da stvore bolje uslove za život i da postoje političari koji koriste situaciju u kojoj postoje tenzije.

„Važno je da je politička situacija ne bude napeta, da su političari sigurni i da stvore uslove za zajedničku saradnju. Kad sam išao na sjever postavio sam isto pitanje - zašto ovaj most nije otvoren? Samo iz političkih razloga, ne iz drugih, jer je to simbol kojim neki političari pravdaju situaciju. Mislim da se to treba prevazići i zato radimo u tom pravcu. Ali to na kraju zavisi od ljudi i političara sa obe strane”, rekao je Rohde.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova