Pouzdan partner

Premijer Albin Kurti izjavio je da je namjera Kosova da postane deo NATO programa Partnerstvo za mir, dok ne postane punopravni član Alijanse, pri čemu je podsjetio na povećanje budžeta za odbranu za 52 odsto, prenosi Reporteri.

Kurti je naveo da je Vlada Kosova posvećena jačanju odnosa sa prijateljskim i partnerskim zemljama, Ujedinjenim Kraljevstvom, Sjedinjenim Američkim Državama, kao i Evropskom unijom i NATO, posebno u oblasti bezbjednosti i odbrane. Prema njegovim riječima, Kosovo je pouzdan partner svojih prijatelja koji dijele iste vrijednosti.

Povodom bezbjednosne situacije u regionu, nakon ruske invazije na Ukrajinu, Kurti je na sastanku sa višim oficirima koji pohađaju Kraljevski koledž za odbrambene studije Akademije odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, rekao da je Kosovo posvećeno stabilnosti i bezbjednosti.

Sastanku su prisustvovali i zamenik ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva jacob Weber, ataše za odbranu Ujedinjenog Kraljevstva na Kosovu potpukovnik Mathew Walker, kao i pukovnik Ejup Makedonci.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri