Cilj je međusobno priznanje

Premijer Albin Kurti po povratku iz Sjedinjenih Američkih Država izjavio je da je u SAD razgovarao o dijalogu Kosova i Srbije i da je on istakao da stav Beograda treba da se promjeni i da dijalog treba da se završi zajedničkim dogovorom koji će u centru imati međusobno priznanje, prenosi Klan Kosova.

Kurti je dodao da je u Americi razgovarao o investicijama na Kosovu, bezbjednosti, kao i o mogućnostima ulaganja.

„Tražili smo podršku za članstvo u Partnerstvu za mir, kao prvom koraku ka članstvu u NATO, za mogućnosti da apliciramo u Savjetu Evrope. Razgovarali smo i o nameri Kosova da podnese zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji“, rekao je Kurti.

Povodom kritika na račun dužine njegove posjete SAD, Kurti je rekao da je na vrijeme upozorio na svoj dugi boravak u Americi.

„Rekao sam vam kada ste pitali kada ću ići u Ameriku, da ćete pitati kada se vraćate, i to se desilo“, rekao je Kurti novinarima.

Kurti je, kako prenosi Reporteri, prokomentarisao i kritike što ga tokom boravka u SAD u Bijeloj kući nije primio nijedan visoki zvaničnik. On je naveo da je bio u Bijeloj kući da se sastane sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Sjedinjenih Država Jackeom Salivanom.

„Bio sam u Bijeloj kući i imao sastanak sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost koji je veoma obavještena i pronicljiva osoba, tako da je sastanak sa njim bio od posebnog značaja“, rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova/Reporteri