Odgovor Lavrovu

"Pokušaji da se ponovo napiše i negira dobro dokumentovana historija masakra u Račku veličaju ratne zločine, obeščašćuju sjećanje na mrtve i ponovo otvaraju rane preživjelima“, poručio je danas američki ambasador u Prištini, Jeff Hovenier. Reakcija stiže samo dan nakon što je ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, uporedio Račak i Buču i, kako su prenijeli mediji, kazao da su osobe čija su tijela tamo pronađena bile "militanti koje su preobukli u civilnu odjeću“.

Ambasador SAD-a danas navodi da "oni koji poriču zločine o Račku nastoje da poremete napredak ka regionalnom pomirenju, demokratskoj konsolidaciji i evropskim i evroatlantskim integracijama".

Uz reč "činjenice“, Hovenier je ujedno objavio OEBS-ov izvještaj iz 1999. godine koji govori o Račku, kao i saopštenje Savjeta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija takođe iz 1999. godine u kojem se navodi da ovo tijelo Ćnajoštrije osuđuje masakr nad kosovskim Albancima u selu Račak“.

Istovremeno se oglasila američka ambasada u Prištini na svom Twitter nalogu, optužujući Rusiju za širenje dezinformacija.

"Kampanja dezinformacija Putinovog režima kao odgovor na otkrivanje očiglednih zločina u Buči je istaknuta po svojoj brzini i prilagodljivosti“, poručili su iz ambasade.

Uz navode "činjenice govore same za sebe“, oni su ujedno objavili saopštenje američkog State Departmenta iz 8. aprila ove godine naslovljeno "Dezinformacije Ruske Federacije o njihovim zverstvima u Buči“.

Ujedno su objavili izjavu državnog sekretara Antonya Blinkena.

"Snažno osuđujemo očigledne zločine snaga Kremlja u Buči i širom Ukrajine. Težimo odgovornosti koristeći svaki raspoloživi alat, dokumentujući i dijeleći informacije da se odgovorni privedu pravdi.”

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, kako su prenijeli mediji širom svijeta, uporedio je juče Buču i Račak, dok je za Amerikance kazao da imaju kolonijalni mentalitet.

"Kada je nešto u interesu Sjedinjenih Država, onda im je sve dozvoljeno, pa i da u trenu izbombarduju Jugoslaviju koja je 10.000 kilometara udaljena od njihove obale“, ocijenio je ovaj ministar.

Lavrov je kazao da je Cristopher Walker, koji je bio na čelu OEBS-a, "proglasio genocidom nekoliko leševa“ koji su otkriveni u selu Račak na Kosovu 1999, a kasnije se, navodi, "otkrilo da nisu bili u pitanju civili, već militanati koje su preobukli u civilnu odjeću i razbacali“.

Ovaj ministar je ujedno kazao da je na "isti način to bilo urađeno 23. aprila u Buči, kod Kijeva“, prenijeli su mediji.

"To je ista šema i ona radi, nezavisno od toga da li nekoga ubeđuje ili ne. Oni nisu ni morali nikoga da ubjeđuju, već su izbombardovali Jugoslaviju i formirali nezavisno Kosovo, kršeći sve principe OEBS. Samo su rekli – tako će biti“, kazao je Lavrov.