Najviše među adolescentima

Dnevna statistika Univerzitetskog kliničkog centra Kosva, pokazala je da je broj korisnika droga u poslednjih godinu dana u porastu, najviše među adolescentima.

Samire Braina, načelnica odeljenja za psihijatriju pri tom kliničkom centru, navodi da se ovoj instituciji u poslednjih pet meseci za pomoć obratilo 60 korisnika droge.

U istom periodu prošle godine stručnu pomoć je zatražilo 43 osoba, a tokom cele 2021. godine njih 112 zatražilo je lečenje.

"(Korisnici droga) imaju 18 i više godina, ali imamo i slučajeve gde su mlađi od 18 godina, 15 ili 16 godina", navodi Braina u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Napominje da je lečenje zavisnika od narkotika dugotrajan i težak proces.

Na Kosovu trenutno ne postoji rehabilitacioni centar pod upravom državnih zdravstvenih institucija, u kome bi se se na duži period lečile bolesti zavisnosti.

Braina navodi da se u većini slučajeva korisnici droga na lečenje upućuju u rehabilitacione centre van Kosova.

"Od 5 do 6.000 zavisnika ima problem sa socijalizacijom"

Korisnicima droge ponekad je adresa i nevladina organizacija "Lavirint", koja se bavi prevencijom i lečenjem bolesti zavisnosti. Njihov centar nudi svakodnevne programe, od psiho-socijalne podrške do grupnih terapija.

Prema podacima ove organizacije, na Kosovu je od 5.000 do 6.000 korisnika droge koji imaju problema sa socijalizacijom, dok je ukupan broj korisnika preko 30.000.

U proseku sa 16 godina počinje sa korišćenjem neke droge, a vrste su različite, od marihuane do kokaina.

Safet (Blakaj) Bljakaj, direktor organizacije "Lavirint", navodi da je u njihovom centru trenutno registrovano 2.672 korisnika. Prošle godine u isto vreme je bilo 2.420 registrovanih lica.

Napominje da neki zavisnici na lečenje ne odlaze svojom voljom.

"Zabrinuti smo zbog naglog porasta upotrebe kokaina na Kosovu", kaže Bljakaj.

Dodaje da su neki od faktora, koji mlade navode da koriste narkotike, želja da se uklope u neku grupu, radoznalost i lak pristup tim supstancama.

"Proklinjem dan kada sam probao drogu"

B.S. je počeo da se drogira pre 25 godina. Danas je u 40-im godinama i kako kaže kaje se zbog konzumiranja narkotika. Trenutno je na lečenju od bolesti zavisnosti.

"Ne sećam se ko mi je prvi put ponudio marihuanu. Ali danas žalim zbog tog dana kada sam probao. Da mogu da vratim taj dan rekao bih: ne, ne želim", priča B.S., čije je puno ime i prezime poznato redakciji RSE.

Otac je dvoje dece, ali se pre godinu dana razveo.

"Moja deca ne znaju (da se drogiram), žive sa suprugom. Rekli smo im da tati nije dobro i da će se vratiti kada se oporavi", kaže ovaj sagovornik RSE.

B.S. navodi i da par godina nije koristio narkotike ali da se zbog nekih poblema ponovo vratio na staro.

"Plače mi se. Problem je izaći iz ove situacije",navodi B.S. i apeluje na mlade da se drže dalje od narkotika.

Sličnu poruku mladima šalje i O.K., koji ima 36 godina. Drogu je počeo da koristi pre deset godina.

"Nemojte pipnuti drogu! Ne postoji stav 'probaću samo jednom’. Ako probate jednom, probaćete ponovo", napominje O.K., čiji je identitet poznat redakciji RSE.

On sam nije ni slutio da će postati zavisnik. Drogu je počeo je da konzumira iz radoznalosti.

Navodi i da je imao brojnih zdravstvenih problema zbog toga.

"Bio sam u komi tri dana. Ništa nisam znao. Potpuno sam dehidrirao, izgubio sam 40 kilograma. Tri meseca ne znam šta se dešava... zaboravljam, imam slabi imunitet, problem sa vidom", priča dalje O.K.

"Lako dostupne droge"

Sagovornici Radija Slobodna Evropa, koji su podelili svoja iskustva oko korišćenja droge, navode i kako je pristup narkoticima na Kosovu veoma lak – potreban je samo novac.

Kažu da droga može da se kupti u raznim naseljima, te da se prodaje "preko ruke".

Na osnovu krivičnog zakonika Kosova, nelegalna kupovina, posedovanje ili distribucija opojnih supstanci, je kažnjivo krivično delo. Određuje se novčana ili zatvorska kazna, u zavisnosti od količine i vrste narkotika koja se zapleni od strane organa za sprovođenje zakona.

Safet Bljakaj iz Centra "Lavirint" smatra da bi nadležne institucije trebale da preduzmu "hitne mere" kako droga ne bi bila lako dostupna mlađoj populaciji. Međutim, nije konkretno naveo kakve mere bi trebalo preduzeti.

Vlada Kosova na čelu sa premijerom Aljbinom (Albin) Kurtijem, u svom programu nije predvidela borbu protiv ove pojave.

Da li škole nešto preduzimaju?

Psiholog Arian (Musliu) Musljiu, predavač na Pedagoškom fakultetu u Prištini, obašnjava da je za suzbijanje droge neophodna saradnja roditelja, škole i nadležnih organa iz oblasti obrazovanja i bezbednosti.

"Sa jedne strane raste nivo (prisustva) narkotika, a sa druge strane borba je minimalna. Politika postavlja prioritete, ali prioriteti moraju biti budućnost", kaže Musljiu.

Iz Ministarstva prosvete, nauke, tehnologije i inovacija Vlade Kosova poručuju da svake organizuju edukativne aktivnosti u cilju prevencije zloupotrebe supstanci koje izazivaju zavisnost.

"Tokom realizacije tih aktivnosti dele se promo materijali, koji imaju za cilj podizanje svesti, edukaciju i promociju zdravlja", navode u iz ministarstva u odgovoru za RSE.

Prevencija zloupotrebe narkotika se obrađuje i kroz neke predmete, kao što su: građansko vaspitanje, biologija, hemija ili fizičko vaspitanje.

Iz Ministarstva za obrazovanje napominju da je planom i programom u predmet fizičkog vaspitanja ubačena komponenta, koja se bavi pitanjem droga i drugih štetnih materija. Ovo se tiče nastave za uzrast od predškolskog do 12. razreda.

Roditelji traže bezbednost u školama

Kosovski savet roditelja ocenjuje da policijske ekipe treba da budu raspoređene u blizini škola, uz ocenu da je bezbednost učenika slaba.

"Narkotici su pronađeni u školskim dvorištima u Prištini, a bilo je i prodaje (droge), kaže predsednik ovog saveta Jeton Demi.

Policija Kosova je 6. maja prijavila hapšenje osobe u blizini škole u Prištini. Prema policijskom izveštaju, kod te osobe je pronađeno oružje i droga marihuana.

RSE se obratio Policiji Kosova sa upitom kakva je bezbednost u školama iz ugla pojave narkotika, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

U dnevnim izveštajima koje policija dostavlja medijima, stalni su slučajevi prijave kupovine, posedovanja i neovlašćenog stavljanja u promet narkotika.

Policija je ove nedelje saopštila i da je, nakon akcije na više lokacija u Uroševcu, zaplenila 70 kilograma heroina i nešto opreme za njegovu preradu. U toj akciji je uhapšeno deset osoba.

Takođe, Policija Kosova je ove nedelje saopštila da je na severu zemlje uništila laboratoriju za "neovlašćenu proizvodnju narkotika".

Tom prilikom je pronađena laboratorija za uzgoj marihuane a otkriveno je i 10.000 biljnih vlakana spremnih za ilegalnu prodaju.