Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri optužio je vladu Albina Kurtija da uništava srednju sloj građana na Kosovu za koje je naveo da se tretiraju samo kao poreski obveznici lišeni svake koristi koja indirektno proizlazi iz poreza.

U prilog tog tvrdnji, Tahiri je na Facebooku naveo tri akcije Vlade Kosova za koje je rekao da ga navode da misli da je njena namjera uništavanje srednjeg sloja.

On je naveo da je jedna od tih akcija poskupljenje struje i ocjenio da je fatalni udarac srednjem sloju nanet jer nije usvojen zakon o povlačenju sredstava iz Štednog fonda (Trust) uz, dodaje, banalno obrazloženje da bogati imaju koristi od tog zakona.

"Podigao je cijenu struje upravo na račun ovog sloja, oslobodio je velike korporacije poskupljenja", rekao je Tahiri i dodao da, u međuvremenu, troškove poskupljenja plaća srednja klasa koja danas živi od prosječne plate.
 
On smatra da je odluka vlade o pomoći od po 100 eura za svakog zaposlenog koji ima platu ispod 1.000 eura isključila srednji sloj i da se pomoć distribuira širom Kosova uz krajnje diskriminatorne kriterijume.

"Pomoć se distribuirala širom Kosova uz krajnje diskriminatorne kriterijume, opet isključujući srednju klasu, koja prima platu preko 1.000 eura, a u većini slučajeva ima samo jednog zaposlenog u porodici. U međuvremenu, odlukom vlade, hipotetički, pomoć mogu da imaju dvoje supružnika koji primaju platu od 950 eura, a zašto ne i jedno njihovo dijete na ime studentskog statusa", naveo je Tahiri.



Izvor: Kosovo Online