Bivši premijera Kosova

Bivši premijera Kosova Isu Mustafu smatra da povlačenje sredstava iz Štednog fonda (Trust) nije dobra opcija i da opozicija nije izabrala adekvatan način da pomogne građanima, prenosi Ekonomija onlajn.

"Razumijem opoziciju koja vodi politički rat, ali ne smatram da su našli najadekvatniji način da pomognu građanima povlačenjem sredstava iz Štednog fonda (Trust). Veoma je loša i opasna praksa da se pravi politika sa sredstvima iz Štednog fonda (Trust), bilo od strane Vlade ili opozicije", zaključio je Mustafa.

Mustafa je dodao da je Štednog fonda (Trust) investicija za budućnost i da nije štednja danas za sutra.

"Ljudi štede da bi bili sigurni kada odu u penziju, kada ne mogu da rade. Ne štede danas za sutra. U tom smislu, to je investicija za budućnost svakog zaposlenog. Kada je iskorišćena mogućnost povlačenja sredstava iz Fonda zbog pandemije, to je bila ozbiljna situacija, ekonomska blokada", rekao je Mustafa.

On napomije da je odluka o povlačenju novca iz Štednog fonda (Trust) vezana za garanciju Vlade da će građanima nadoknaditi novac koji su podigli.

"Znači da zavisi od toga da li Vlada ima kapacitet da subvencioniše potrošnju građana. Ako država nema kapacitet da nadoknadi, povlačenje je veoma problematično, jer danas izgleda da pomažemo građanima (kada rade i imaju plate kakve god da su), a šta ćemo sutra kada odu u penziju vide da su svoju ušteđevinu potrošili prije vremena", upitao je Mustafa.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore