Poziv kompanijama

Putem Facebooka najavljeno je da će se u 12 časova ispred Skupštine Kosova mirno protestovati, tražeći od poslanika da glasaju za izmjene Zakona o penzijskom fondu.

Grupa građana je preko društvene mreže Facebook najavila da će danas protestovati ispred Skupštine Kosova, kako bi zatražili povlačenje sredstava sa Trusta. Facebook grupa "Za 30% povlačenja iz Trusta“, koju čini oko 26.000 članova, pozvala je da se protest održi od 12 časova.

Organizatori protesta su takođe pozvali kompanije da protestuju, da dodzvole radnicima da izađu na ulice, ali i da im obezbjede transport.

"Pozivamo sve poslovne subjekte sa cijelog Kosova da podrže protest, jer će posle građana, preduzeća imati koristi od povlačenja sredstava iz Trusta“, napisao je u ovoj javnoj grupi Adnan Jashari.

Ovom pozivu pridružio se i poslanik PDK Bekim Haxhiu, koji je predložio izmjenu Zakona o penzijskom fondu, koji omogućava povlačenje 10 do 30 odsto penzione štednje iz Fonda. U četvrtak je protest za Trust, građani traže povlačenje do 30 odsto“, napisao je Haxhiu na Facebooku, prenoseći poziv na protest.

Ali, inicijativa za izmjenu Zakona o penzijskom fondu koji omogućava povlačenje 10 do 30 odsto penzione štednje iz Trusta, juče nije prošla na Odboru za budžet Skupštine Kosova. Međutim, ovaj prijedlog zakona biće razmatran u Skupštini bez odobrenja Komisije ili Vlade. Poslanik PDK, Bekim Haxhiu, tražeći da se građanima omogući da povlače sredstva iz Trusta, rekao je da će to uticati na ekonomski oporavak i podršku građanima.

Osnivač grupe "Za 30% povlačenja iz Trusta" Adnan Jashari izjavio je da su građani izrazili spremnost da protestuju, pri čemu je istakao da su prve reakcije nakon najave protesta bile izvanredne.