Nesaradnja

Komisija za nestala lica Vlade Kosovo saopštila je da je Komisija za nestala lica Republike Srbije obustavila iskopavanje kod rudnika Štavlj, kod Sjenice i da je odbila da podjeli informacije o nestalima osobama tokom 1998. i 1999. godine, prenosi Reporteri.

Tim povodom iz Kabineta premijera je saopšteno da "ponašanje Srbije jasno dokazuje neozbiljnost  i nedostatak saradnje u rasvjetljavanju sudbine nestalih".

"Iako je delegacija Kosova više puta tražila od predstavnika srpskih institucija da podjele sve informacije koje imaju u svojim arhivama, ali i informacije koje su u međuvremenu date za ovu lokaciju, tako nešto se nije dogodilo“, saopšteno je iz kabineta Vlade Kosova.

Oni su naveli i da Beograd nije posvećen rješavanje sudbine nestalih.

"Nedostavljanje informacija od strane predstavnika srpskih institucija, koje je tražila Komisija Kosova, pored nesaradnje srpskih institucija, ukazuje i na nespremnost i nedostatak ozbiljne i iskrene posvećenosti srpske strane da rasvetli sudbinu nestalih nasilnim putem tokom rata na Kosovu 1998-99 godine“, poručili su.

Vlada Kosova je potvrdila da na lokaciji Štavalj nisu pronađene masovne grobnice, odnosno posmrtni ostaci, i navodi da je neophodno dostaviti nove informacije i otvoriti arhive.

"Iskopavanja koja su započeta 10. maja nisu rezultirala pronalaženjem masovne grobnice sa posmrtnim ostacima žrtava rata zbog specifičnosti terena i lokacija koje su srpske vojne i policijske snage koristile tokom rata za uklanjanje leševa. U pokušaju da sakriju tragove zločina, ostaje ključno da daju dodatne informacije, posebno iz arhiva institucija Srbije“, navedeno je u saopštenju.

Iz kabineta premijera se napominje da, uz pomoć međunarodnih partnera, očekuju da dobiju dodatne satelitske snimke na duži vremenski period, kako bi dobili tačnije lokacije masovne grobnice.

Vlada Kosova saopštava da će nastaviti da radi na rasvjetljavanju sudbine nestalih tokom rata.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri