Vlada izdvojila sredstva

Vlada Kosova izdvojila je danas 35 miliona eura u sklopu paketa za ekonomski oporavak. Ovaj novac, potvrdio je večeras ministar finansija Hekuran Murati, biće iskorišćen za isplatu jednokratne pomoći od po 100 eura za zaposlene u privatnom sektoru i studente.

Murati je u objavi na Facebooku podsjetio da je prošle sedmicee istekao rok za podnošenje prijava zaposlenih u privatnom sektoru za jednokratnu pomoć.

Navodi da je komisija do sada potvrdila prijave većine korisnika koji ispunjavaju kriterijume.

"Sada je ostalo da se završe samo neophodne procedure za izvršenje uplata, a korisnici koji su provjereni dobiće novac na svoje račune ove sedmice“, potvrdio je Murati.

On ujedno navodi da studenti i dalje mogu da apliciraju, te da će, nakon završetka procesa prijavljivanja i njima biti uplaćen novac.

Podsjetimo, premijer Albin Kurti najavio je još aprila mjeseca novi paket pomoći građanima, koji će biti od koristi penzionerima, socijalno ugroženima, studentima, kao i radnicima u privatnom i javnom sektoru.

Tada je za april mjesec udvostručena socijalna pomoć i naloženo da se po 100 eura isplati penzionerima, radnicima u privatnom, javnom sektoru i studentima.

Vlada Kosova već je izvršila uplatu jednokratne pomoći za penzionere, korisnike socijlne pomoći i zaposlene u javnom sektoru.

Sa druge strane, kada je riječ o zaposlenima u privatnom sektoru, raspisan je konkurs za apliciranje i ujedno formirana komisija čiji je posao bio da provejrava podnjete prijave. Ovu pomoć bi, prema najavi, trebalo da dobiju oni radnici čija plata ne prelazi 1.000 eura.