Poslanici Odbora za budžet i transfere s 5 glasova za, 5 protiv i jednim suzdržanim nisu prihvatili načelnu izmjenu Zakona o povlačenju sredstava iz Štednog fonda (Trust).

U Skupštini Kosova, ovaj Nacrt zakona će biti razmotren bez odobrenja ove Odbora ili Vlade.

Poslanik Demokratske stranke Kosova Bekim Haxhiu je prilikom predstavljanja Zakona o povlačenju sredstava iz Štednog fonda (Trust) rekao da su građani suočeni s ekonomskom krizom i da je tu promjenu potrebno donijeti.

“Građani Kosova suočeni su s krizom od 2020. zbog pandemije COVID-19, energetske krize i krize cijena, pa smo predložili izmjenu Zakona o Trustu za povlačenje od 10 do 30 posto za one kojima je potrebno”, rekao je Haxhiu.

Kazao je u kojem postotku građani mogu povući sredstava iz Štednog fonda (Trust).

“Štediše koje imaju ispod 10 hiljada eura imaju pravo podizanja sredstava do 30 posto, oni koji imaju do 19 hiljada eura imaju pravo podizanja do 25 posto. Oni koji imaju do 29 hiljada eura imaju pravo na podizanje do 20 posto, a oni koji imaju do 39 hiljada eura imaju pravo podizanja do 15 posto. Više od 40.000 eura ima pravo povući do 10 posto”, rekao je.

"Šest mjeseci nakon povlačenja sredstava iz Štednog fonda (Trust), zakon će biti ukinut", zaključuje Haxhiu.

Dok je poslanik Demokratskog saveza Kosova, Avdullah Hoti rekao da i oni podržavaju ovu promjenu.

"U potpunosti podržavamo ovaj nacrt zakona", rekao je Hoti.

Za poslanika Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Pala Lekaja je važno da se trebamo fokusirati na građane.

"Možda to nije najbolja metoda, ali dok imamo ekonomsku krizu onda se moramo fokusirati na dobro građana", rekao je Lekaj.

Dok je poslanik PDK-a Mërgim Lushtaku rekao da bi ovaj prijedlog trebao biti odobren za dobrobit zemlje.

"Pozivam sve poslanike da odobre ovaj prijedlog za dobrobit zemlje", rekao je Lushtaku.

Inače, poslanik Haxhiu je u ime Poslaničke grupe PDK 9. marta dostavio Skupštini Nacrt zakona o dopuni i izmjenama Zakona o Štednom fondu (Trust), koji bi omogućio povlačenje ovih sredstava.

Podsjetimo, slično povlačenje do 10 posto napravljeno je krajem 2020. godine, nakon pogoršanja materijalne situacije porodica, zbog pandemije COVID-19. U izvješću za prvu polovicu 2021. Trust je objavio da je povučeno oko 200 miliona eura od strane više od 427 hiljada štediša.