Politički analitičar

Politički analitičar Dukagjin Gorani izjavio je da je pravo vrijeme da se sa Vladom Srbije razgovara o sadržaju sporazuma o Zajednici srpskih opština, koja je predviđena Briselskim sporazumom, a čije formiranje odbija Kosovo, prenosi Ekomnomija onlajn.

"Proces dijaloga je nacionalni interes i neophodnost Kosova i Srbije", rekao je Gorani u diskusiji na temu "Odnosi Kosova i Srbije: automobilske tablice i dijalog koji se ne kreće!", koju je organizovao Demokratski institut Kosova (KDI).

Gorani je dodao i da Vlada Kosova nije uspostavila dijalog sa srpskom zajednicom.

"Danas smo u situaciji da se ponašamo kao da ovaj proces ne postoji i da osporavamo neke obaveze koje su sebi postavile prethodne vlade", rekao je Gorani.

Kako je naveo, proces dijaloga Kosova i Srbije koji traje više od deset godina sam po sebi znači neke obaveze koje vlada preuzima.

Politički analitičar Visar Imeri rekao je da je Kosovo treba da preuzme odgovornost u pogledu donošenja odluka.

"Imamo neku vrstu neodgovornosti za svoje postupke. Suverene odluke nose posljedice, onda morate razmisliti prije nego što delujete. Jedan od problema koji vidim u ovoj vladi je što nemamo tu svijest. Dijalog je sredstvo za postizanje cilja", rekao je Imeri.

Izvršni direktor Instituta EPIK Demush Shasha rekao je da je prepreka u procesu dijaloga srpska strana, a menadžerka projekta KDI Violeta Haxholi naglasila je da je dijalog Kosova i Srbije važan, jer bez toga ni Srbija ni Kosovo ne mogu u EU.

"Ako Kosovo i Srbija ne pronalaze rješenja za automobilske tablice i energiju, šta se onda može očekivati od drugih sporazuma", rekla je Haxholi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online