Smješteni u Bondsteelu

Prema pisanju "The Wall Street Journala" State department nije dozvolio ulazak u SAD pojedinim Afganistancima, koji su mjesecima smješteni u vojnoj bazi Bondsteel na Kosovu, prenosi Gazeta express.

Na Kosovu nema potvrde da Afganistancima koji su smješteni u vojnom kampu "Bondsteel" i u obližnjem kampu, neće biti dozvoljeno da se presele u Sjedinjene Države.

Izbjeglice iz Afganistance, većina njih u pratnji porodica, koje su smještene u vojnu bazu "Bondsteel" na Kosovu, čekale su proces verifikacije, nakon što su evakuisani iz Kabula prošle godine, i mnogi su već u Sjedinjenim Državama.

Međutim, neki od njih sa porodicama, i dalje su u Bondsteelu. Ove nedjelje 16 njih je obavješteno da su njihovi zahtevi za ulazak u SAD odbijeni, rekli su zvaničnici, prema izvještajima američkih medija. Za šest slučajeva odluka još nije doneta.

Američki zvaničnici rekli su da je odluka da im se uskrati ulazak podstaknuta otkrivanjem nekih diskvalifikujućih informacija pronađenih o njim, ali nisu obrazložili kakve su to tačno informacije.

Međutim, sudeći prema ranijim izjavama američkih zvaničnika, takve informacije mogu uključivati prethodne veze sa talibanima ili drugim grupama koje je Vašington identifikovao kao terorističke grupe ili zbog svoje kriminalne prošlosti u Afganistanu.

"The Wall Street Journal" piše da se još ne zna šta će biti sa izbjeglicama iz Afganistana koje su ostale na Kosovu, ni da li je bilo koja druga država pristala da ih prihvati, nakon što ovog ljeta istekne sporazum između SAD i Kosova o privremenom smještaju Afganistanaca.

"Nešto što može biti zabrinjavajuće za Sjedinjene Države možda nije za neku drugu zemlju", izjavio je američki zvaničnik, misleći na mogućnost da bi neka druga zemlja prihvatila Afganistance.

Kosovo i SAD imaju sporazum o smještaju Afganistanaca na period od godinu dana.

Prema riječima zvaničnika američkog State departmenta, niko od Afganistanaca koji bi potencijalno mogao da propusti proces verifikacije neće ostati na Kosovu.

"Na Kosovu će biti samo 365 dana i ne duže od toga. U slučaju da je potrebno više vremena, naći ćemo za njih drugo mjesto, koje bi trebalo da bude prihvatljivo za sve strane u slučaju da i dalje ne mogu da odu u SAD. Sporazum koji imamo sa Kosovom kaže da oni neće ostati na Kosovu", rekao je visoki zvaničnik američkog State departmenta tokom razgovora sa kosovskim novinarima u martu ove godine.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express