Vanredni sastanak

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture objavio je da su na sastanku s predsjednicima opšinskih sindikata i univerziteta, ali i na sastanku Izvršnog predsjedništva Unije nezavisnih sindikata Kosova analizirali protest održan 20. maja.

Kako se navodi u saopštenju, tokom ovih sastanaka ocijenjeno je da je ova sindikalna akcija obilježila veliko sudjelovanje sindikalaca, a posebno članstva Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture (USONK-a/SBASHK-a) te da "zaslužuju veliko poštovanje zbog dostojanstvenog odnosa tokom marša i tokom protesta".

"USONK također izražava poštovanje zbog razumijevanja od strane učenika, studenata i roditelja u vezi sa apelom da u petak škole i univerziteti ne rade jer su zaposlenici u tim obrazovnim ustanovama bili dio protesta", stoji u saopštenju USONK-a.

„Na vanrednom sastanku USONK-a s predsjednicima opšinskih sindikata i univerziteta, te na sastanku Izvršnog predsjedništva Unije nezavisnih sindikata Kosova na kojem se raspravljalo o narednim koracima jednoglasno je odlučeno da se poštuje obaveza iz Zakona o štrajku da prije nego se stupi u generalni štrajk aktivira se pravni posrednik da posreduje u pokretanju dijaloga između Unije nezavisnih sindikata Kosova i Vlade Kosova kako bi se postigao prihvatljiv sporazum o zahtjevima za članstvo, sporazum koji će biti onda obavezan."

USONK je nadalje izjavio kako se nada da će s Vladom biti postignut prihvatljiv dogovor. Dodao je da se u okviru pomoći da se pitanja riješe kroz dijalog, predsjednik Rrahman Jasharaj zajedno s drugim predstavnicima USONK-a, u ponedjeljak sastao sa zamjenikom ministra obrazovanja Dukagjinom Pupovcijem i članovima kabineta ministrice Arbërie Nagavci.

„Razgovaralo se o zajedničkim obavezama u službi obrazovanja i pronalaženju mogućnosti za rješavanje legitimnih zahtjeva prosvjetnih radnika bez potrebe za drugim sindikalnim djelovanjem. Obje strane su se složile da će jedna drugu obavještavati o svim obavezama s obzirom na situaciju."

“Također, predstavnici USONK-a u okviru delegacije Unije nezavisnih sindikata Kosova danas su se sastali sa šest poslanika Pokreta Samoopredjeljenja, koji su rekli da govore u ime svih poslanika ovog političkog subjekta. Predstavnici sindikata su ponovili sve zabrinutosti i zahtjeve sindikalaca, navodeći da je do sada vladala nespremnost institucija za dijalog te da je to dovelo do do sada organiziranih sindikalnih akcija."

„Poslanici su pažljivo saslušali sve što su izjavili sindikalni predstavnici i tada su kazali da će se zalagati za nastavak dijaloga sa poslanicima, Parlamentarnim komisijama, ali i Vladom kako bismo zajednički pronašli prihvatljiva rješenja za legitimne zahtjeve sindikalaca u okviru stvarnih budžetskih mogućnosti”, zaključuje se u saopštenju.