Šef odjeljenja za borbu protiv droge u kosovskoj policiji Reshat Murseli rekao je da dvije policijske akcije – na sjeveru Kosova i u Uroševcu gdje su uništene dvije laboratorije za drogu nisu uzajamno povezane, prenosi Klan Kosova.

Murseli je rekao da još uvijek nemaju informacije da li su na sjeveru umješani ljudi različitih nacionalnosti, ali da su u prošlosti kriminalne grupe djelovale zajedno, bez obzira na etničku pripadnost.

„U konkretnom slučaju na sjeveru, u ovom trenutku posjedujemo samo ove informacije, ali u prošlosti smo za rezultat imali to da kriminalne grupe nisu birale etničku pripadnost, već su delovale zajedno“, rekao je Murseli za Specijalno izdanje na Klan Kosova.

Međutim, u slučaju u Uroševcu, on je rekao da je umješano i pet turskih državljana, a da je droga došla iz Irana i prošla kroz Tursku.

„Dok smo u slučaju u Uroševcu imali pet turskih državljana koji su ovdje bili u svojstvu stručnjaka za preradu jer je droga pronađena u dvije laboratorije, a bila je u fazi prerade jer je kao sirovina stigla iz Irana, preko Turske je stigla na Kosovo transportnim sredstvima i kamuflirala se u robu pod razno i onda je ovdje kriminalna grupa preko lica koja imaju znanja o preradi ove sintetičke droge, na određeno vrijeme počela preradu u dvije različite laboratorije i pretvorila je iz hemijskih supstanci u heroin, a tokom terenskog testiranja bio je i kaptagon“, dodao je Murseli.

„Ovo je saradnja između kriminalnih grupa na Kosovu i nekih kriminalnih grupa u Turskoj", naveo je.

Izvor: Klan Kosova/Kossev