Policija Kosova je tokom akcije kodnog naziva „Gropa“ uspjela juče da zapleni oko 80 kilograma droge tipa kaptagon u vrijednosti od oko milion eura i uhapsila je 14 osumnjičenih, od kojih 6 turskih državljana, kazao je juče na konferencija za novinare, glavni tužilac u Uroševcu Shukri Jashari, koji je rekao da je tokom akcije pretreseno 7 lokacija.

„Destinacija ove droge je bila usmjerena na tržište van Kosova, vrijednost ove droge premašuje vrijednost od najmanje milion eura na lokalnom tržištu“, rekao je on.

Jashari je rekao da je akcija „Gropa“ počela prije 7 meseci sa primena tajnih mjera.

„Jedinica u Uroševcu je prije blizu 7 mjeseci imala informacije o operativnom putu, koordinisala je radnje tužilaštva u Uroševcu i Osnovnog suda, pokrenute su istrage primjenom mjera prikrivenog tehničkog nadzora i uspjeli smo da obezbjedimo dovoljno dokaza“, rekao je on.

Jashari je rekao da je supstanca došla iz Irana kamuflirana u komercijalnu robu.

„Osumnjičeni su doneli sirovinu ove narkomanske supstance kamufliranu u komercijalnoj robi iz Irana, preko Turske na Kosovo, zatim su osumnjičeni sa Kosova obezbjedili lokaciju u rejonu Štprca u nenaseljenoj kući, obezbjeđujući odgovarajuću opremu za obradu i dodatne supstance koje su potom pretvarane u drogu“, rekao je on.

Glavni tužilac u Uroševcu Shukri Jashari rekao je da je tokom ove akcije pretreseno 7 lokacija, ova vrsta narkotika je bila upakovana u kese od po 500 g, a sumnja se za još izvesnu količinu u vezi sa čim jedinica vodi istragu i nadam se da će vrlo uskoro biti zaplenjena i druga količina narkotika, koja se prema informacijama nalazi u rejonu Uroševca.

Jashari je dalje rekao da su pretresena dva mjesta za koja se sumnja da su laboratorije za preradu ove droge.

“Pretresane su laboratorije u kojima se sumnja da je obavljana obrada jer je ovo došlo iz Turske, zatim je raspoređeno na dvije lokacije, u selima Siroj i Varoš gdje su bile dvije laboratorije sa sofisticiranijom opremom za preradu ovih narkotika“, rekao je on.

Za osumnjičene uhapšene tokom ove akcije, tužilaštvo će podneti zahtjev za određivanje pritvora.

"Tužilaštvo će danas podneti zahtjev za određivanje pritvora, jer im je odlukom tužioca određeno zadržavanje do 48 sati“, rekao je on.

Izvor: Kallxo/Kossev