Kurtijeva posjeta SAD

Potpredsjednica Demokratskog saveza Kosova Shqipe Mjekiqi kazala je da je premijer Albin Kurti završio svoju posjetu SAD nakon skoro tri nedjelje i bez ijednog sastanka sa visokim zvaničnicima te zemlje, prenosi Reporteri.

„Premijer Kurti završio je svoju skoro tronedjeljnu posjetu Sjedinjenim Državama bez ikakvih sastanaka sa visokim zvaničnicima, i bez prijema u državnim institucijama. Nedostatak sastanaka na visokom nivou u Bijeloj kući i State departmentu otkriva nesposobnost premijera Kurtija da otvori vrata na najvišim nivoima“, rekla je Mjekiqi.

„Kurtijeve 18-dnevne šetnje po SAD u vrijeme krize na Kosovu razvodnjavaju težinu posjeta koju je Kosovo uvijek imalo“, dodala je ona.

Član rukovodstva LDK Muhamet Hamiti, kazao je da je posjeta premijera bila nepripremljena.

„Iz onoga što smo vidjeli bili su ad hok sastanci bez prave strategije. Dinamika razvoja događaja ne dozvoljava premijeru da se dobro dogovori. Ako je glavna svrha Kurtovog putovanja u SAD bila ekonomska diplomatija, to nije urađeno kako treba. Kurti pokazuje da je dovoljan sam sebi i da nema strategiju kada se obraća stranim kompanijama“, rekao je Hamiti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri