Nije iznosio detalje

Zamjenik premijera i glavni kosovski pregovarač Besnik Bislimi izjavio je da su Kosovo i Srbija blizu finalizacije sporazuma o energetskom pitanju na sjeveru, ali nije iznosio detalje, prenosi Telegrafi.

"Predstavili smo vodič kako da normalizujemo situaciju sa snabdjevanjem na sjeveru, za ovo je predviđeno 105 dana i blizu smo finalizacije tog sporazuma", rekao je Bislimi na sjednici skupštinskog Odbora za spoljne poslove na kojoj je podneo izvještaj o sastancima u Briselu u okviru dijaloga Kosova i Srbije.

On nije želeo da pred poslanicima iznosi detalje kako se ne bi "nešto ugrozilo u posljednjem trenutku".

"Ali smo na dobrom putu da konačno uđemo u normalan sistem snabdevanja, naplate i plaćanja računa za energiju", rekao je Bislimi.

Po pitanju registarskih tablica, Bislimi je rekao da nema dogovora kao posljedica nespremnosti srpske strane.

Bislimi je rekao da su ove dve teme bile obrađene ovih mjeseci iz dva razloga.

"Prvi jer je ugovor o registarskim tablicama imao rok važenja, a drugi je tema energetike jer ni poslije sporazuma iz 2015. nismo uspjeli da sjever uvedemo u normalan sistem naplate i naplate struje", rekao je Bislimi.

On kaže da napredak u te dvije teme može da pošalje signal građanima da se u dijalogu mogu postići dogovori koji imaju direktnu korist za njih, kao i da je to preduslov da se stvori odgovarajuća atmosfera za otpočinjanje pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Kosova i Srbije.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi